Ο Θάνατος του Στάλιν

Τη νύχτα της 2ας Μαρτίου του 1953, ο άνδρας που φοβάται ολόκληρο το ρωσικό έθνος, πεθαίνει. Ο Τζόζεφ Στάλιν, ο στυγερός δικτάτορας και ανελέητος τύραννος παθαίνει ένα τρομαχτικό εγκεφαλικό επεισόδιο και αφήνει τον μάταιο τούτο κόσμο, αλλά και την πολυπόθητη θέση του ως Γενικός Γραμματέας της ΕΣΣΔ. Όλοι όσοι τον περιστοίχιζαν, από τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα και τον έμπιστο πολιτικό, μέχρι τον Αρχηγό των Μυστικών Υπηρεσιών αλλά και τον ίδιο του το γιό, όλοι μάχονται για να κληρονομήσουν την υπέρτατη εξουσία του. Οι υποψήφιοι είναι πολλοί και θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να την κατακτήσουν.

Η σατυρική ταινία «Ο Θάνατος του Στάλιν», που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, αποτελεί μια διακωμώδηση των όσων εξελίχθηκαν στη Ρωσία, λίγες ημέρες πριν από την κηδεία του Εθνοπατέρα, ρίχνοντας ένα σαρδόνιο φως σε όλη την τρέλα και την απάνθρωπη κατάσταση του ολοκληρωτισμού. Η ταινία, ενταφιάζει- εκτός από τον Στάλιν- και τις αυταπάτες των απανταχού κομουνιστών, ότι το καθεστώς της Σοβιετικής Ένωσης, μπορεί να διέφερε από τον φασισμό.

Το φιλμ είναι μια «μαύρη» κωμωδία, με επίκεντρο το εσωτερικό πολιτικό τοπίο της Σοβιετικής Ρωσίας τη δεκαετία του ’50. Οι μηχανορραφίες και η παράνοια των επίδοξων διαδόχων του Στάλιν, για την κατάληψη της εξουσίας ενσαρκώνονται από γνωστά ονόματα της κωμωδίας για να μας δώσουν μία απολαυστική πολιτική σάτιρα, με ιστορική αξία. Η ταινία, βασισμένη στο γαλλικό graphic novel των Φαμπιάν Νουρί και Τιερί Ρομπάν αποκαλύπτει το ταλέντο του βραβευμένου με Έμμυ και υποψήφιου για Όσκαρ, σεναριογράφου και σκηνοθέτη, Αρμάντο Ιανούτσι, ο οποίος την υπογράφει.

 

Ο θάνατος του Στάλιν (The Death of Stalin)

Διαβάστε   Η Ρωσία απαγόρεψε την προβολή της ταινίας "Ο θάνατος του Στάλιν"!..

Σκηνοθεσία: Αρμάντο Ιανούτσι
Ηθοποιοί: Τζέφρι Τάμπορ, Στιβ Μπουσέμι, Πάντι Κόνσινταϊν, Σάιμον Ράσελ Μπιλ
Διάρκεια: 106 λεπτά

Η ταινία θα βγεί στους κινηματογράφους στις 4 Ιανουαρίου