Ο Ερντογάν διατάζει και το Netflix υπακούει…

Της Νεφέλης Λυγερού

Το πιο πρόσφατο θύμα της λογοκρισίας του καθεστώτος Ερντογάν είναι το αμερικανικό δίκτυο ψυχαγωγίας Netflix. Όσο τρελό και αν ακούγεται, υπέκυψε στην απαίτηση των τουρκικών ρυθμιστικών αρχών να καταργήσει ένα επεισόδιο της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς “Designated Survivor”.

Σύμφωνα με το επίσημο διάβημα της Άγκυρας, το επίμαχο επεισόδιο απεικονίζει τον Τούρκο πρόεδρο –για την ακρίβεια μία φανταστική τηλεοπτική εκδοχή του– ως αυταρχικό και εκδικητικό. Πρόκειται για το έβδομο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν με τίτλο “Family Ties” (οικογενειακοί δεσμοί).

O φανταστικός Τούρκος πρόεδρος Φατίχ Τουράν απειλεί να απομακρύνει την Τουρκία από το ΝΑΤΟ και να προσεταιριστεί τη Ρωσία, εκτός εάν ο Αμερικανός ομόλογός του, τον οποίο υποδύεται ο Κίφερ Σάδερλαντ, προσφέρει έξι δισ. δολάρια για την ανανέωση μισθώσεων τουρκικών αεροδρομίων. Ο “πρόεδρος Τουράν” ζητά από τον Αμερικανό ομόλογό του να εκδώσει τον Τούρκο ηγέτη της αντιπολίτευσης που κατηγορείται ότι οργάνωσε πραξικόπημα. Είναι εμφανές ότι η σειρά βασίζεται στην διαχρονική ένταση μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον για τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Το επίμαχο επεισόδιο, ύστερα από συμβιβασμό, δεν θα προβληθεί στην Τουρκία, παρ’ ότι θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμο στον υπόλοιπο κόσμο. Η παρέμβαση αυτή γίνεται στο πλαίσιο ενός σχετικά πρόσφατου τουρκικού νόμου που δίνει την εποπτεία του περιεχομένου όλων των διαδικτυακών πλατφορμών, όπως το Netflix, στο κράτος.

Μπορεί η ραδιοτηλεοπτική αρχή στην Τουρκία να είναι αυτόνομη, αλλά τα μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου διορίζονται από το Κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχεται από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Ο νόμος αυτός επιβάλλει στις συγκεκριμένες πλατφόρμες να ζητήσουν και να λάβουν άδεια από το αρμόδιο Συμβούλιο (RTUK), το οποίο θα εγκρίνει ή όχι το περιεχόμενό τους. Δεν αποτελούν εξαίρεση ούτε οι διεθνείς ειδησεογραφικές ιστοσελίδες.

Διαβάστε   Έντεκα σεναριογράφοι από έξι χώρες στο πρώτο συλλογικό δημιουργικό εργαστήρι για showrunner του Netflix

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Netfllx υπόκειται σε παρόμοιους περιορισμούς. Για την ακρίβεια είναι η ένατη. Τον Ιανουάριο του 2019, η Σαουδική Αραβία στράφηκε εναντίον του δικτύου, απειλώντας με νομική δράση για ένα επεισόδιο του “Patriot Act with Hasan Minhaj”. Σε αυτό, σατίριζε τις αδέξιες απόπειρες της Σαουδικής Αραβίας να κρύψει κάτω από το χαλί τη δολοφονία του αντιφρονούντος δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Είχε προκύψει ξανά σχετικό πρόβλημα στην Τουρκία για το “Love 101”, μια δραματική σειρά τουρκικής παραγωγής που διαδραματίζεται σε ένα σχολείο τη δεκαετία του 1990. Είχε προκαλέσει οργή και είχε απειληθεί με ακύρωση, επειδή ένας από τους βασικούς χαρακτήρες ήταν ανοιχτά ομοφυλόφιλος.

Η λογοκρισία πλέον αποτελεί κανόνα στην Τουρκία, η οποία τα τελευταία χρόνια καταγράφει ένα θλιβερό ρεκόρ: τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους στον κόσμο. Η προσβολή του προέδρου, άλλωστε, είναι ποινικό αδίκημα, για το οποίο εκατοντάδες έχουν ήδη διωχθεί και φυλακιστεί.

Συλλήψεις, κράτηση και ανάκριση επί ώρες, κατασχέσεις δημοσιογραφικού υλικού και απαγόρευση εξόδου από την χώρα είναι κάποιοι από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στην Τουρκία, όσοι καταπιάνονται με την ενημέρωση. Ασφυκτικός έλεγχος ασκείται στο Twitter, στο Facebook και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Ερντογάν έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα εύθικτος στη σάτιρα. Στο παρελθόν έχει φτάσει να υποβάλει μήνυση εναντίον κωμικού στη γερμανική τηλεόραση.

ΠΗΓΗ: slpress.gr

 

Σχετικά Θέματα

Διαβάστε   Νέες και παλιές παραγωγές στο Netflix για τον Απρίλιο