“Οι Εραστές της Γέφυρας”: Αν αγαπάς κάποιον του λες πως ο ουρανός είναι λευκός…

Ο απελπισμένος έρωτας μιας ζωγράφου που κινδυνεύει να τυφλωθεί κι ενός νεαρού κλοσάρ, που βρίσκει καταφύγιο σε μια παλιά γέφυρα του Παρισιού.

«Αν αγαπάς κάποιον του λες πως ο ουρανός είναι λευκός. Κι αν εγώ απαντήσω, μα τα σύννεφα είναι μαύρα, τότε ξέρουμε ότι αγαπιόμαστε.»

Ο έρωτας μπορεί να υπάρχει παντού, ακόμα κι ανάμεσα στους φτωχούς και καταφρονημένους, ανάμεσα σε δύο άστεγους, ανάμεσα σε δύο Εραστές στη γέφυρα. Αυτός θα βρει σ`αυτήν το πρόσωπο του έρωτα. Αυτή θα βρει σ`αυτόν το στήριγμα που χρειάζεται για να συνέλθει από τις κακουχίες του δικού της παρελθόντος. Και για να μην χάσει ο ένας τον άλλο, θα φτάσουν στα άκρα. Για πολλούς, η καλύτερη γαλλική ταινία της δεκαετίας του `90.

Ο σκηνοθέτης Léos Carax παρουσιάζει μια διαφορετική, σκληρή ρομαντική ταινία, με εικόνες από τα στέκια των άστεγων και τη ζωή στους δρόμους, μια κάθε άλλο παρά φωτεινή ταινία από την πόλη του φωτός. Η άδεια που είχε πάρει για να χρησιμοποιήσει την αρχαιότερη γέφυρα Pont-Neuf του Παρισιού έληξε γρήγορα καθώς είχε αρκετές καθυστερήσεις στα γυρίσματα. Έτσι κατασκεύασε ένα ομοίωμα της γέφυρας και των γύρω παριζιάνικων κτιρίων σε μια λίμνη, καθιστώντας το έργο ένα από τα πιο ακριβά (στη Γαλλία πάντα) που έγιναν ποτέ.

 

Οι Εραστές της Γέφυρας (Les Amants du Pont-Neuf, 1991)

Σκηνοθεσία: Λεό Καράξ

Ηθοποιοί: Ζιλιέτ Μπινός, Ντενίς Λαβάν

Διάρκεια: 125΄

Η ταινία θα προβάλλεται στους ελληνικούς κινηματογράφους από τις 6 Αυγούστου 2020

 

 

 

Διαβάστε   Σε επανέκδοση "Ο Κόκκινος Κύκλος" του Ζαν Πιερ Μελβίλ