“Οι Άθλιοι”: μια προκλητική ματιά στις εντάσεις μεταξύ κατοίκων και αστυνομίας του σύγχρονου Παρισιού

Στη Μονφερμέιγ, στα προάστια του Παρισιού, εκεί που ο Βίκτωρ Ουγκώ έστησε το σκηνικό για τους Άθλιους, δρα μια ομάδα της αστυνομίας κατά του εγκλήματος.
Σε μια κατά τ’άλλα συνηθισμένη περίπολο, ένα drone καταγράφει ένα σκηνικό που θα μπορούσε να εκθέσει την ομάδα και τις μεθόδους τους.

Εμπνευσμένη από την εξέγερση στο Παρίσι το 2005, η ταινία του Λατζ Λι αποτελεί μια ματιά στις εντάσεις μεταξύ κατοίκων και αστυνομίας.

Σημειώμα του σκηνοθέτη

«Σε αυτή την ταινία μιλάω λίγο για τη ζωή μου, τις εμπειρίες μου κι αυτές των συγγενικών μου προσώπων. Ό,τι βλέπετε, βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα:

Τη νίκη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, την άφιξη του νέου αστυνομικού στη γειτονιά, το drone, ακόμη και το κλεμμένο λιοντάρι και το τσίρκο!

Επί πέντε χρόνια κινηματογραφούσα ό, τι συνέβαινε στη γειτονιά μου, ειδικά την αστυνομία. Τη στιγμή που έκαναν την εμφάνιση τους, έπιανα την κάμερα μου κι έτρεχα. Ήθελα να δείξω την πολυπλοκότητα της γειτονιάς, μένω ακόμη εκεί, είναι η ζωή μου και το πλατό μου!

Η πραγματικότητα είναι πάντα σύνθετη. Υπάρχει καλό και κακό σε όλες τις πλευρές. Προσπαθώ να κοιτάζω κάθε χαρακτήρα μου χωρίς να τον κρίνω. Οι γειτονιές μας είναι σε αναβρασμό, υπάρχουν φατρίες και συμμορίες, αλλά ζούμε όλοι μαζί και προσπαθούμε να κρατήσουμε τα πάντα υπό έλεγχο. Φαίνεται αυτό στην ταινία- οι συμβιβασμοί που κάνουν όλοι για να ζουν ειρηνικά.

Είναι πολύ εύκολο να συνυπάρχουμε όταν έχουμε χρήματα. Όταν δεν έχουμε, πρέπει να βρίσκουμε τρόπους να επιβιώνουμε. Το ίδιο ισχύει και για τους αστυνομικούς. Η ταινία δεν τοποθετείται, προσπάθησα να είμαι δίκαιος. Ήμουν 10 χρονών την πρώτη φορά που με σταμάτησε και με έψαξε η αστυνομία, άρα καταλαβαίνει κανείς πόσο οικεία μου είναι η διαδικασία. Οι περισσότεροι από τους αστυνομικούς δεν έχουν λάβει σωστή μόρφωση και οι ίδιοι ζουν σε δύσκολες συνθήκες στην ίδια γειτονιά.

«Οι Άθλιοι» είναι μια ανθρωπιστική και ταυτόχρονα πολιτική ταινία που καταγγέλλει το σύστημα στο οποίοι όλοι πέφτουν θύματα. Η ευθύνη πέφτει στους πολιτικούς και τα πράγματα μόνο χειροτερεύουν. Παρόλα αυτά, έχουμε μάθει να ζούμε σε αυτές τις γειτονιές, με 30 εθνικότητες να συνυπάρχουν. Η ζωή στα προάστεια απέχει πολύ από αυτό που δείχνει η τηλεόραση. Πώς θα μπορούσαν οι πολιτικοί να λύσουν τα προβλήματα μας όταν δεν ξέρουν καν πως ζούμε;»

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη Λατζ Λι

Διαβάστε   "Πόνος και Δόξα": Το αυτοβιογραφικό φιλμ του Πέδρο Αλμοδόβαρ για τη δημιουργία, τη ζωή και τα πάθη

Ο σκηνοθέτης Λατζ Λι, με καταγωγή από τη Μονφερμέιγ, είναι ιδιαίτερα γνωστός για τα ντοκιμαντέρ του που απεικονίζουν την πραγματικότητα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της Γαλλίας. Ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός και μέλος της Kourtrajme, μιας κολλεκτίβας που δημιουργήθηκε το 1995 από τους παιδικούς του φίλους Κιμ Σαπερόν και Ρομέν Γαβράς.

Ο Λι σκηνοθέτησε τη πρώτη του μικρού μήκους ταινία Montfermeil Les Bosquets το 1997.

Το 2004, μαζί με το φωτογράφο JR (γνωστό για τις φωτογραφίες του που στολίζουν τους τοίχους στη Μονφερμέιγ και το Παρίσι) έγραψαν και σκηνοθέτησαν το ντοκιμαντέρ 28 Millimeters.

Οι θάνατοι των δύο νέων Ζιέντ Μπενά και Μπουνά Τραορί κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στο Παρίσι το 2005, θορύβησαν τον Λατζ Λι και τον οδήγησαν να κάνει ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο 365 Days in ClichyMontfermei, στο οποίο παρακολουθεί τη γειτονιά του για ένα ολόκληρο χρόνο (2007).

Συνέχισε τη δουλειά του στα ντοκιμαντέρ και το 2014 σκηνοθέτησε το 365 Days In Mali, που έριχνε φως σε μια περιοχή σε τρομερή αναταραχή.

Το 2016, ο Λι σκηνοθέτησε το Marakani in Mali, μια διαφήμιση για τη ΜΚΟ Max Havelaar της Γαλλίας.

Το 2017, σκηνοθέτησε τη μικρού μήκους ταινία Les Misérables, που ήταν υποψήφια για Σεζάρ. Την ίδια χρονιά σκηνοθέτησε το A Voix Haute, επίσης υποψήφιο για Βραβείο Σεζάρ.

Οι Άθλιοι είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Λι, εμπνευσμένη από την πρωτότυπη μικρού μήκους του ιδίου.

Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Κοινού και το Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας, ενώ αποτελεί και την επίσημη πρόταση της Γαλλίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας για το 2020.

Διαβάστε   Rambo: Το Τελευταίο Αίμα

 

Οι Άθλιοι (Les Miserables)

Σκηνοθεσία: Λατζ Λι

Ηθοποιοί: Damien Bonnard, Alexis Manenti, Djebril Zonga, Issa Perica, Al-Hassan Ly, Steve Tientcheu, Almamy Kanoute, Nizar Ben Fatma, Raymond Lopez, Luciano Lopez, Jaihson Lopez

Διάρκεια: 102′

Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στους ελληνικούς κινηματογράφους την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019