Οι “Άγριες Φράουλες” του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν στους κινηματογράφους σε νέες ψηφιακές κόπιες

Ο ηλικιωμένος ιατρός Άιζακ Μποργκ ταξιδεύει με το αυτοκίνητό του για την πόλη Λουντ, όπου θα τιμηθεί από το παλιό του πανεπιστήμιο για την 50χρονη καριέρα του. Στο ταξίδι τον συνοδεύει η έγκυος νύφη του Μαριάν, η οποία δεν τρέφει και τα ευγενέστερα των συναισθημάτων για τον εγωπαθή πεθερό της… Στη διαδρομή, έπειτα και από έναν εφιάλτη που θα τον προβληματίσει, ο ιατρός θα συναντήσει διάφορα πρόσωπα που, συνειρμικά, θα τον φέρουν αντιμέτωπο με τα όνειρα του παρελθόντος και τις μνήμες μιας ζωής που έχει μείνει πίσω και το ταξίδι του θα μετατραπεί, τελικά, σε μια πνευματική πορεία συμφιλίωσης με το παρελθόν και τους οικείους του, με το υποσυνείδητο να συναντά τους φόβους, τις αυταπάτες και τις διαψεύσεις μιας ζωής, πετυχημένης κοινωνικά, αλλά ακυρωμένης ερωτικά και συναισθηματικά.

Οι Άγριες Φράουλες είναι μία από τις πιο σημαντικές και ώριμες ταινίες του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν (και η πιο αισιόδοξη), αλλά και μία από τις 10 καλύτερες ταινίες της ιστορίας του κινηματογράφου. Η ταινία καταπιάνεται με τα προσφιλή θέματα του μεγάλου δημιουργού: τις σχέσεις του ζευγαριού, την έλλειψη επικοινωνίας, τη ζωή, την ευτυχία, τις αναμνήσεις, το θάνατο. Πρόκειται για ένα ταξίδι ενδοσκόπησης και αναζήτησης με προορισμό τη συνειδητοποίηση και αποδοχή των αέναων και νομοτελειακά θαρρείς αναπάντητων υπαρξιακών ερωτημάτων που βασανίζουν τον άνθρωπο.

«Άγριες φράουλες» ο ελληνικός τίτλος, με τον σουηδικό Smultronstaallet να παραπέμπει στην τοποθεσία όπου φυτρώνουν οι άγριες φράουλες, στη Σουηδία, τα καλοκαίρια. Το καλοκαίρι είναι ένα προσφιλές μοτίβο του Μπέργκμαν, καθώς μοιάζει να σηματοδοτεί για εκείνον την εποχή που εξαγνίζει τον άνθρωπο από ενοχές και υπαρξιακές αγωνίες.

Διαβάστε   "Μια Ζωή Ταλαιπωρία": επανέκδοση της μαύρης κωμωδίας του Πέδρο Αλμοδοβάρ

Ο ίδιος ο Μπέργκμαν διατείνεται ότι η σύλληψη του σεναρίου έγινε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του όταν, σε μια στάση στην πόλη Ουψάλα, αντίκρισε το σπίτι της γιαγιάς του. Τότε ήταν που σκέφτηκε πόσο ωραία θα ήταν να μπορούσε να μπει στο σπίτι, να τα βρει όλα όπως ήταν στα παιδικά του χρόνια και μετά, ανοίγοντας μια πόρτα, να βρεθεί ξανά στο σήμερα. Εν τέλει, η ιδέα αυτή έγινε σενάριο, το οποίο έγραψε μέσα σε ένα νοσοκομείο.

Ο πρωταγωνιστής της ταινίας δεν είναι άλλος από τον Βίκτορα Σιέστρομ, τον σημαντικότερο σκηνοθέτη βωβού κινηματογράφου της Σουηδίας, τον οποίο ο Μπέργκμαν θεωρούσε μέντορά του. Μάλιστα, η άμαξα που μεταφέρει το φέρετρο (στον πρώτο εφιάλτη του πρωταγωνιστή) παραπέμπει στην ταινία του Σιέστρομ Η Άμαξα Φάντασμα, την οποία ο Μπέργκμαν χαρακτήριζε ως «ταινία των ταινιών» και αποτελούσε πηγή έμπνευσής του για κάθε κινηματογραφικό του έργο.

Η ταινία απέσπασε Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου το 1958, Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξένης Ταινίας, ενώ ήταν και υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερου Σεναρίου.

 

 

Άγριες Φράουλες (Wild Strawberries)

Σκηνοθεσία: Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

Ηθοποιοί: Βίκτορ Σιέστρομ, Ίνγκριντ Τούλιν, Μπίμπι Άντερσον

Διάρκεια: 92’

Η ταινία θα προβάλλεται σε νέες ψηφιακές κόπιες σε επιλεγμένες κινηματογραφικές αίθουσες από την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019