“Οικογένεια: Ένα Περίπλοκο Οριγκάμι”: Αφιέρωμα στον ασιατικό κινηματογράφο από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Αφιέρωμα στον ασιατικό κινηματογράφο πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Οικογένεια: Ένα Περίπλοκο Οριγκάμι», που θα πραγματοποιηθεί από την Κυριακή 23 έως την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης).

Στο πλαίσιο του αφιερώματος προβάλλονται τέσσερις ταινίες, με κεντρικό θέμα την οικογένεια, οι τρεις εκ των οποίων παρουσιάζονται σε πανελλήνια πρεμιέρα. Πρόκειται για τα φιλμ:

  • Νορβηγικό Δάσος (2010) του Αν Χουνγκ Τραν, μια ταινία για την χαμένη νιότη και τον έρωτα, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Χαρούκι Μουρακάμι,
  • Tokyo Sonata (2008) του Κιγιόσι Κουροσάβα, ένα φιλμ που αποτυπώνει την αγωνία της ανεργίας, αλλά και την ισοπεδωτική τραγικότητα της ρουτίνας,
  • Το Σπίτι του Μικρού Πτηνού (2018), το ντεμπούτο της Μπόρα Κιμ, που παρουσιάζει το ταξίδι ενηλικίωσης της μικρής πρωταγωνίστριας σε έναν κόσμο που αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, και
  • Move the Grave (2019) του Σενγκ ο Ζονγκ, ένα road movie για τις αδερφικές σχέσεις και τις δοκιμασίες που αυτές αντιμετωπίζουν.

Το αφιέρωμα συνεπιμελείται ο κριτικός κινηματογράφου με ειδικότητα στο ασιατικό σινεμά Παναγιώτης Κοτζαθανάσης, ο οποίος και θα παρουσιάσει τις ταινίες.

 

Πρόγραμμα προβολών

Κυριακή   23/2         21:00 μ.μ  Νορβηγικό Δάσος

Δευτέρα   24/2         21:00 μ.μ Tokyo Sonata

Τρίτη        25/2         21:00 μ.μ Το Σπίτι του Μικρού Πτηνού

Τετάρτη   26/2         21:00 μ.μ Move the Grave

 

Οι ταινίες του αφιερώματος:    

 

Νορβηγικό Δάσος / Norwegian Wood (Ιαπωνία, 2010)

Σκηνοθεσία: Αν Χουνγκ Τραν/ Anh Hung Tran. Σενάριο: Haruki Murakami, Anh Hung Tran.  Με τους: Ken’ichi Matsuyama, Rinko Kikuchi, Kiko Mizuhara. Έγχρωμη. 133΄.

Διαβάστε   Ο Φεντερίκο Φελίνι στο... "πανηγύρι των τρελών" από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Βαθύτατα υπαρξιακός και παράδοξα ρεαλιστής, ο Χαρούκι Μουρακάμι συνυπογράφει τη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη τού πιο ανθρώπινου από τα μυθιστορήματά του, στήνοντας μια περίλυπη γιορτή για τη χαμένη νιότη και τον έρωτα που γλιστρά συνέχεια, μα δίχως να στερεί ποτέ τη γλυκύτητα της προσδοκίας του. Γυρισμένο εξ ολοκλήρου στην πρωτεύουσα της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, το φιλμ προσεγγίζει την μετάλλαξη της συμπεριφοράς της νεολαίας της χώρας, δύο δεκαετίες μετά το πέρας του Μεγάλου Πολέμου, που τόσα δεινά της προκάλεσε. Η ταινία παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρεμιέρα.

 

Tokyo Sonata (Ιαπωνία, 2008)

Σκηνοθεσία: Κιγιόσι Κουροσάβα / Kiyoshi Kurosawa. Σενάριο: Kiyoshi Kurosawa, Max Mannix, Sachiko Tanaka. Με τους:Teruyuki Kagawa, Kyoko Koizumi, Yu Koyanagi. Έγχρωμη, 120΄.

Ο Ρουέι, ένας πιστός και δραστήριος υπάλληλος, χάνει τη δουλειά του εξ αιτίας περικοπών τις οποίες, με έναν τρόπο, αυτός επέσπευσε. Μην μπορώντας να αντέξει τον εξευτελισμό, αποφασίζει να κρύψει τα πάντα από τη γυναίκα του, φεύγοντας κάθε πρωί για την «δουλειά» και καταλήγοντας στην ουρά του συσσιτίου. Η γυναίκα του, η οποία υποπτεύεται ότι κάτι συμβαίνει, σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την αλήθεια, επιλέγοντας, ωστόσο, να προσποιείται ότι δεν γνωρίζει τίποτε. Ένα φιλμ που αποτυπώνει την αγωνία της ανεργίας, αλλά και την ισοπεδωτική τραγικότητα της ρουτίνας. Η ταινία παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρεμιέρα.

 

Το Σπίτι του Μικρού Πτηνού / House of Hummingbird (Νότια Κορέα, 2018)

Σκηνοθεσία- Σενάριο: Μπόρα Κιμ / Bora Kim. Με τους: Ji-hu Park, Sae-byeok Kim, Seung- Yun Lee. Έγχρωμη, 138΄.

Σε ένα σπίτι που καταρρέει, σε μία χώρα που αναπτύσσεται ραγδαία, σε έναν περίγυρο που δεν την καταλαβαίνει, σε μια σειρά από αδιέξοδες ερωτικές εξερευνήσεις, ένα κορίτσι ανοίγει αντίξοο δρόμο προς την ενηλικίωση, και προς ένα μοντέρνο κόσμο που αλλάζει ιλιγγιωδώς. Η ταινία απέσπασε 25 βραβεία μέχρι στιγμής σε μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού.

Διαβάστε   Aφιέρωμα με τίτλο «Φωτογραφία & Σινεμά: Καδράροντας τον Kόσμο» από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

 

Move the Grave (Νότια Κορέα, 2019)

Σκηνοθεσία- Σενάριο: Σενγκ ο Ζονγκ / Seung-O Jeong. Με τους: Jang Liu. Έγχρωμη, 98΄.

Σε αυτό το άτυπο road movie, μια ανύπαντρη μητέρα ενός προβληματικού παιδιού αναγκάζεται να αφήσει τη δουλειά της, και μαζί με τις άλλες δύο αδερφές της αναλαμβάνουν τη μεταφορά του τάφου του πατέρα τους σε μια απομονωμένη περιοχή της επαρχίας, αφού το νεκροταφείο πρόκειται να μετατραπεί σε εργοτάξιο. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, οι σχέσεις τους θα δοκιμαστούν, σε ένα φιλμ το οποίο κέρδισε το Bραβείο της Kαλύτερης Ασιατικής Ταινίας στο πρόσφατο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βαρσοβίας. Η ταινία παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρεμιέρα.

 

*Η φωτογραφία του θέματος προέρχεται από την ταινία Το Σπίτι του Μικρού Πτηνού (House of Hummingbird, 2018)