Ξεκινά το 10o Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας

Το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας – Ethnofest, που θα διεξαχθεί από τις 27 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου στον Κινηματογράφο Άστορ (Σταδίου 28) συμπληρώνει φέτος τα δέκα χρόνια από την ίδρυσή του, και μέσα από δεκάδες ταινίες, οι αποστάσεις μικραίνουν, η Ελλάδα συναντά τη Βραζιλία, η Δανία την Ταϊλάνδη, η Αμερική την Κίνα. Συναισθήματα αγωνίας, χαράς, θλίψης και προσμονής συνθέτουν το μωσαϊκό της ανθρώπινης κατάστασης και το τοποθετούν σε έναν σύγχρονο κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται.

Το Ethnofest αναδεικνύει φέτος το μέλλον του εθνογραφικού κινηματογράφου μέσα από τα ανανεωμένα τμήματα του προγράμματος (Φοιτητικές Ταινίες, Πανόραμα, Κινηματογραφικοί Πειραματισμοί στην Εθνογραφία, Initiations, Θεματική Ενότητα, Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, Ειδικές και Επετειακές προβολές):

  • Πρεμιέρα

Δέκα χρόνια γυρισμάτων για την ταινία έναρξης Προορισμός Καρδιά / Heartbound, των Sine Plambech και  Janus Metz, μια ταινία, που μελετά τις ζωές τεσσάρων οικογενειών και το ταξίδι που κάνουν γυναίκες από την Ταϊλάνδη στη Δανία για να παντρευτούν.

 

  • Φοιτητικές Ταινίες

Κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ παρουσιάζει μια επιλογή δειγμάτων από τις δεκάδες ταινίες που παράγονται στο πλαίσιο μεταπτυχιακών προγραμμάτων στην Οπτική Ανθρωπολογία και σε συναφή πεδία. Αυτήν τη χρονιά, το κοινό μαθαίνει πώς είναι να ζεις με μία δερματική πάθηση μέσα από την προσέγγιση της Lidija Burcak στο Σπασμένο Δέρμα / Broken Skin. Πορτογαλικοί μύθοι, αφηγήσεις και μυστηριώδεις δολοφονίες παρουσιάζονται στον κόσμο της Agnes Meng και τις Ιστορίες Λύκων / Histories of Wolves, ενώ ο Pavel Borecký μας τοποθετεί μέσα σε ένα παζάρι ζώων σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στην Αλγερία με την ταινία του Στον Κήπο του Διαβόλου / In the Devil’s Garden. Κάτοικοι του Πακιστάν αφηγούνται τις ιστορίες του ορεινού χωριού τους που πλημμύρισε και εξαφάνισε τα σπίτια τους στην Απουσία των Βερίκοκων / Absence of Apricots (Daniel Asadi Faezi).

 

  • Πανόραμα

Μέσα από το τμήμα του Πανοράματος, η ταινία Νορμάλ / Normal της Adele Tulli,  επανεξετάζει τα έμφυλα στερεότυπα ενώ η Χόα / Hoa, η ηρωίδα τη ταινίας του Marco Zuin, προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την αρχαία γνώση των θεραπευτικών φυτών και αντιστέκεται στο σύγχρονο Β. Βιετνάμ που συνεχώς μεταβάλλεται.

Διαβάστε   Cannes 2018: Τελετή έναρξης σήμερα με το φιλμ του Ασγκάρ Φαραντί "Todos Lo Saben"

 

  • Κινηματογραφικοί Πειραματισμοί στην Εθνογραφία

Στο Voices of the Rainforest του Steven Feld παρουσιάζονται οι ρευστές σχέσεις της οικολογίας και της κοσμολογίας, όπως αυτές καθορίζουν τη ζωή μίας κοινότητας στα τροπικά δάση της Παπούας Νέας Γουινέας. Η βιογραφία του βουνού Tindaya αποκαλύπτεται στις Παραλλαγές του Όρους Tindaya / Tindaya Variationsαπό Isaac Marrero Guillamón, ο οποίος θα παραδώσει και masterclass στα πλαίσια του Φεστιβάλ.

 

  • Initiations

Ο κινηματογράφος ως εργαλείο έρευνας διδάσκεται σε φοιτητές και ερευνητές ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών ολοένα και περισσότερο. Στην ενότητα αυτή, θα προβληθούν οι πρώτες απόπειρες νέων δημιουργών στο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ, οι οποίες έχουν προκύψει από summer schools, ακαδημαϊκά προγράμματα και εκπαιδευτικά σεμινάρια.

Φέτος, για δεύτερη φορά στην ιστορία του, ο θεσμός «Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας – ETHNOFEST», φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα «Εξευγενισμός υπό αμφισβήτηση σε καιρούς αλλαγών: από την κοινωνική οικονομία στην επιθετική αστική ανάπτυξη» που υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Δια Βίου Μάθησης, στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ). Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό, υποτιτλισμένη στα ελληνικά  και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.

  • Τη φετινή Θεματική Ενότητα “Εξευγενισμός υπό αμφισβήτηση σε καιρούς αλλαγών: από την κοινωνική οικονομία στην επιθετική αστική ανάπτυξη” επιμελείται η ομάδα του φεστιβάλ με συντονιστή τον επιστημονικό σύμβουλο του φεστιβάλ, Παυσανία Καραθανάση, και έχει ως στόχο να διερευνήσει τις διάφορες τοπικές εκφάνσεις του “εξευγενισμού” στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Επτά χρόνια γυρισμάτων έκανε ο Boris Svartzman στη Νέα Εποχή / New Era για να αποτυπώσει τον αγώνα μίας ομάδας χωρικών στην Κίνα ενάντια στην εκμετάλλευση της γης τους. Η Laura Alvarez στην Πόλη προς Πώληση / City For Sale,εξερευνά τη Βαρκελώνη ως τουριστικό προορισμό και τι συνεπάγεται αυτό για τη ζωή των κατοίκων.
  • Με ενδιαφέρον για τον ρόλο του ντοκιμαντέρ στο αναδυόμενο πεδίο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, το φεστιβάλ παρουσιάζει το ειδικό αφιέρωμα “Η Ήπειρος μέσα από το ντοκιμαντέρ. Μουσική, τραγούδι, χορός και μηχανισμοί διαχείρισης της “πολιτιστικής κληρονομιάς”. Πάνελ συζήτησης και ειδικές προβολές φέρνουν το κοινό πιο κοντά στον άνθρωπο ως ενεργό υποκείμενο, φορέα πολιτισμού και πολλαπλών ταυτοτήτων, δίνοντας παράλληλα έμφαση στον τρόπο που η φύση και το περιβάλλον καθορίζουν την ύπαρξή του. Το αφιέρωμα έχει τη στήριξη του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής “Φοίβος Ανωγειανάκης”.
  • Με αφορμή την επετειακή έκδοση του φεστιβάλ, η ενότητα με τον τίτλο 9+1 στιγμές / 10 χρόνια Ethnofest περιλαμβάνει μία επιλεγμένη ταινία από την κάθε χρονιά του φεστιβάλ για τον εορτασμό ενός θεσμού της πόλης της Αθήνας. Στο Κατέρχεσθαι μετά των Αγγέλων / Descending with Angels του Christian Suhr, παρακολουθούμε έναν Παλαιστίνιο πρόσφυγα στη Δανία ο οποίος πιστεύει πως έχει καταληφθεί από ένα πνεύμα, όπουτ μοντέρνα ιατρική και η θρησκεία αντιπαραβάλλονται ως δύο διαφορετικά συστήματα πίστης. Η προβολή του Faux Vintage αποελεί ένα φόρο τιμής στον Stephen Nugent και στην εκπαιδευτική του προσφορά στο πεδίο του εθνογραφικού κινηματογράφου, ενώ την ταινία θα προλογίσει ο Ricardo Leizaola, καθηγητής Οπτικής Ανθρωπολογίας στο Goldsmiths του Λονδίνου. Οι κάτοικοι της μικρής επαρχίας της Iowa επιστρέφουν μέσα από τη ματιά τής Jessica Bollag  στο I ‘m not leaving Eldon.

 

  • Ειδικές προβολές
Διαβάστε   Το ελληνικό σινεμά στο 58ο ΦΚΘ

Με την ταινία Rivers of Sand του κινηματογραφιστή και ανθρωπολόγου Robert Gardner, παρουσιάζονται στο κοινό οι περιορισμοί που δημιουργεί η παράδοση για τις γυναίκες της φυλής των Hamar, στη νοτιοδυτική Αιθιοπία.

Με τους Ρυθμούς / Cadences (Alexandra Tilman) και τις Νέες Φωνές σε ένα Παλιό Λουλούδι / New Voices in an Old Flower (Quino Piñero), η τέκνο μουσική από παράνομα πάρτυ στη Χάβρη και η σύγχρονη μουσική της Αντίς Αμπέμπα αντίστοιχα, κάνουν την εμφάνισή τους στις κινηματογραφικές αίθουσες.

 

  • Εκπαιδευτικές Δράσεις

Στο διευρυμένο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του δράσεων, το Ethnofest φιλοξενεί φέτος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και συγκεκριμένα με τη Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, πρωινές προβολές για ομάδες μαθητών δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, με κύριο σκοπό την εξοικείωση των μαθητών με την έννοια της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από τον εθνογραφικό κινηματογράφο.

Ο Isaac Marrero θα συζητήσει με το κοινό  σχετικά με τη διαδικασία παραγωγής μίας ανθρωπολογικής ταινίας σε ένα masterclass με τίτλο “Cine-inquiry: thinking through making anthropological films”.

Πάνελ συζητήσεων με θέμα τον Αστικό Εξευγενισμό στο Πάντειο και την Ήπειρο μέσα από το ντοκιμαντέρ στο Άστορ, δίνουν την ευκαιρία σε ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες να μοιραστούν την εμπειρία τους με φοιτητές αλλά και με το ευρύτερο κοινό.

Για πρώτη φορά φέτος, το φεστιβάλ στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο, ENCOUNTERS through art, ethnography and pedagogy, μαζί με το Πανεπιστήμιο του Agder (Νορβηγία), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Ελλάδα), το Πανεπιστήμιο του Amsterdam (Ολλανδία), τον καλλιτεχνικό φορέα Arts Cabinet (Ηνωμένο Βασίλειο) και τον οργανισμό Raketa (Σουηδία) διοργανώνουν την εναρκτήρια δράση του προγράμματος με μία έκθεση φοιτητών που θα γίνει στον πολυχώρο TaF.

Διαβάστε   Το πρόγραμμα του 32ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

 

*Η φωτογραφία του θέματος προέρχεται από την ταινία Προορισμός Καρδιά / Heartbound