“Μια Σχεδόν Κανονική Οικογένεια”: Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται στη νέα σκανδιναβική μίνι σειρά θρίλερ του Netflix

Της Καλλιόπης Αλέτρα

Η οικογένεια Σαντέλ είναι μια φυσιολογική οικογένεια που αποτελείται από τον ιερέα Άνταμ, τη δικηγόρο Ουλρίκα και τη 19χρονη κόρης του, τη Στέλλα. Όλοι τους έχουν μια φαινομενικά τέλεια ζωή σε ένα κυριλέ προάστιο έξω από τη Λουντ. Μια μέρα, όλα αλλάζουν, όταν η Στέλλα συλλαμβάνεται με την κατηγορία ότι διέπραξε φόνο. Οι συντετριμμένοι γονείς της δεν ξέρουν τι να κάνουν. Τι συνέβη; Είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν τη Στέλλα. Γνωρίζουν όμως πραγματικά την κόρη τους ή ο ένας τον άλλο;

Το Μια Σχεδόν Κανονική Οικογένεια (A Nearly Normal Family) είναι η νέα σκανδιναβική μίνι σειρά τρόμου του Netflix, η οποία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Σουηδού συγγραφέα M.T. Edvardsson.

Τόσο η πλοκή, όσο και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η αφήγηση, είναι από εκείνα τα στοιχεία που κάνουν τη σειρά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Στη σειρά επικρατεί η multiple pov (point of view) αφήγηση, καθώς οι θεατές μαθαίνουν τα γεγονότα μέσα από τα perspectives περισσότερων του ενός χαρακτήρων, γεγονός που βοηθάει το κοινό να κατανοήσει καλύτερα τα κίνητρα και την ψυχοσύνθεση των πρωταγωνιστών, όπως και να ταυτιστεί μαζί τους.

Το Μια Σχεδόν Κανονική Οικογένεια είναι μία από εκείνες τις σειρές που δεν μπορεί να κατατάξει κανείς σε ένα μόνο είδος. Δεν είναι ένα whodunit, επειδή αυτό που συνέβη τη νύχτα του φόνου ήταν αρκετά προφανές, αν και υπήρχαν επίπεδα που ίσως δεν ήταν τόσο εύκολο να ξετυλιχθούν εξ αρχής. Δεν είναι ούτε εξ ολοκλήρου  αστυνομικό θρίλερ ούτε δικαστικό δράμα, παρόλο που υπάρχουν στοιχεία και από τα δύο είδη. Σίγουρα, πρόκειται περισσότερο για ένα οικογενειακό δράμα, αλλά και πάλι όχι εξ ολοκλήρου, επειδή υπάρχει σημαντική εστίαση στη δίκη και στη νύχτα του φόνου.

Διαβάστε   "Streaming Wars": Ο Jeff Bezos της Amazon σκέφτεται να αγοράσει τα MGM studios!..

Υπάρχει μια αίσθηση έντασης που μπορεί να βιώσει το κοινό, και δεν αφορά την αποκάλυψη λεπτομερειών για τον φόνο, αλλά αφορά την τύχη της κατηγορουμένης. Η πλοκή της σειράς  εξελίσσεται σε δύο χρονικές γραμμές: το παρόν, το οποίο αφορά τη δίκη, και το παρελθόν της Στέλλα, το οποίο συνδέεται με το παρόν. Η νύχτα της δολοφονίας εκτυλίσσεται μέσα από τρεις διαφορετικές οπτικές γωνίες – του πατέρα, της μητέρας και της κόρης – και οι λεπτομέρειες που διερευνώνται καταλήγουν να γίνουν κρίσιμες για την οικογένεια σε μεταγενέστερο χρόνο στη σειρά.

Τη σκηνοθεσία της σειράς έξι επεισοδίων υπογράφει ο Per Hanefjord, και πρωταγωνιστούν οι Alexandra Karlsson Tyrefors, Lo Kauppi, Björn Bengtsson, Melisa Ferhatovic και Christian Sundgren.

Η σειρά είναι διαθέσιμη σε streaming από το Netflix από τις 24 Νοεμβρίου 2023.