“Η Τριλογία της Αγάπης: Εγκλωβισμένος”: Μια ταινία για την ουσία της αγάπης που ισορροπεί ανάμεσα στο πολιτικό θρίλερ και το δράμα

Ο Ράσι είναι αστυνομικός τα τελευταία 15 χρόνια, ένας προστάτης των πολιτών και του νόμου που έχει πάντα τον έλεγχο. Παρά τη διαρκή του έκθεση σε κάθε είδους βίας, η βαθύτερή του επιθυμία είναι να αποκτήσει παιδί με τη σύζυγό του. Όλα όμως ανατρέπονται όταν κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση εξαιτίας της συμπεριφοράς του κατά τη διάρκεια ενός τυπικού ελέγχου και τίθεται σε διαθεσιμότητα. Ενώ προσπαθεί να υπερασπιστεί την αθωότητά του στη δουλειά του, στο σπίτι του συγκρούεται με την πεισματάρα και δυναμική θετή του κόρη, η οποία αψηφά την εξουσία του, ενώ η γυναίκα του μοιάζει ολοένα πιο απόμακρη. Αβοήθητος και εγκλωβισμένος από την ανάγκη του να επιβάλλεται, γίνεται επικίνδυνος για τον ίδιο και τους αγαπημένους του. Τώρα πια όλα μπορούν να συμβούν…

Συνεχίζοντας τη διερεύνηση των πολλών πτυχών της λέξης αγάπη, αλλά και των διαφορετικών ερμηνειών που της δίνουμε εμείς οι ίδιοι, ο σκηνοθέτης Γιάρον Σάνι, βραβευμένος με Ειδική Μνεία Χρυσής Κάμερας και υποψήφιος για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας με το Ajami (Σταυροδρόμια Ζωής) ισορροπεί ανάμεσα στο πολιτικό θρίλερ και το δράμα, σε μια ταινία που καθηλώνει με την αλήθεια της.

Η Τριλογία της Αγάπης

Η αγάπη είναι για τους ανθρώπους όσο περίπλοκη είναι η ίδια η ζωή. Περιλαμβάνει τα ίδια παράδοξα και τις ίδιες αντιφάσεις, θα μπορούσε να πει κανείς ότι φέρει το νόημα της ύπαρξής μας. Κάθε μία ταινία της τριλογίας του Γιάρον Σάνι επικεντρώνεται σε μια διαφορετική διάστασή της. Κάθε μία ταινία είναι επίσης μια πλήρης ιστορία που μπορεί κανείς να την παρακολουθήσει μόνη χωρίς τις άλλες – αλλά ο συνδυασμός των τριών δίνει στον θεατή μια ευρύτερη εικόνα των διαπλεκόμενων ζωών των πρωταγωνιστών από διαφορετικές οπτικές γωνίες και χρονικές στιγμές. Οι ταινίες μπορούν να ιδωθούν με οποιαδήποτε σειρά, κάτι που τους δίνει και άλλο νόημα κάθε φορά. Οι ιστορίες δεν γράφτηκαν από σεναριογράφο: είναι κάτι που βίωσαν οι ηθοποιοί ελεύθερα μπροστά στην κάμερα. Με αυτή την έννοια η ιστορία δεν περιορίζεται από κλισέ και στερεότυπα: είναι όσο αληθινή και αυθεντική είναι η ίδια η ζωή.

Διαβάστε   Hellboy: Ξαναγύρισα από την Κόλαση

Η τριλογία συμπληρώνεται από τις παρακάτω ταινίες:

Stripped (2018, πρεμιέρα στην ενότητα Ορίζοντες του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας)

Ο Ζιβ είναι ένας 17χρονος ταλαντούχος μουσικός. Ζει ακόμη με τους γονείς του και ετοιμάζεται να πάει στρατό, όταν θα αναγκαστεί να ενηλικιωθεί απότομα και να στερηθεί την αθωότητα και τα όνειρά του. Στο απέναντι σπίτι ζει η όμορφη 34χρονη Άλις, πετυχημένη συγγραφέας και δυναμική γυναίκα. Μία τυχαία συνάντηση των δύο αυτών ανθρώπων γεννά συναισθήματα έλξης και κατανόησης, αλλά διαταράσσεται μετά από ένα φοβερό συμβάν. Η Άλις θα χάσει την αυτοπεποίθηση και την κοινωνική της εικόνα και θα μείνει να αναζητά εσωτερική γαλήνη.

Reborn (2019)

Η ταινία επικεντρώνεται σε τρεις γυναίκες: την Αβιγκέιλ, τη Γιαέλ και τη Νά’αμα. Η Αβιγκέιλ είναι η τέλεια μητέρα, σύζυγος του Ράσι και νοσοκόμα. Θυσιάζει τον εαυτό της για όλους και για όλα, αλλά βαθιά μέσα της αισθάνεται αποξενωμένη και κατευθύνει όλο τον θυμό της προς τον ίδιο της τον εαυτό. Πληγωμένη από την εγκατάλειψη της μητέρας της, η Γιαέλ θέλει να γίνει η μητέρα όλων των ορφανών, παραμελώντας αυτήν που χρειάζεται την αγάπη της πάνω απ’ όλους: τη μικρότερή της αδελφή, Νά’αμα. Η Νά’αμα ζει με ένα κρυφό σεξουαλικό τραύμα. Φροντίζει τον ηλικιωμένο πατέρα της τη μέρα και ταπεινώνει τον εαυτό της την νύχτα, δουλεύοντας ως σεξεργάτρια. Κι όμως, υπάρχει ελπίδα: αυτές οι τρεις γυναίκες μπορούν να βοηθήσουν η μία την άλλη και να αλλάξουν, να αποδράσουν από το κελί της αυτοκαταστροφής στο οποίο είναι παγιδευμένες, και να αναγεννηθούν.

 

Εγκλωβισμένος (Love Trilogy: Chained, 2019)

Σκηνοθεσία: Yaron Shani

Διαβάστε   Αλεξάντερ Πέιν: κάθε μέρα βρίσκομαι πιο κοντά στα πάντα, όπως και στον θάνατο...

Ηθοποιοί: Stav Almagor, Eran Naim, Stav Patay

Διάρκεια: 112′

Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021