Η Τελετή Λήξης και τα βραβεία του 21ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

Η ταινία Σούπα Μόντο του Likarion Wainaina (Κένυα-Γερμανία), μια ταινία με «δύσκολο» θέμα, την απώλεια ενός παιδιού, απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στην τελετή λήξης του 21ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους . «Μπορεί μια ταινία για ένα κορίτσι που πεθαίνει να είναι γεμάτη ελπίδα και χιούμορ;», αναρωτήθηκε στο σκεπτικό της η κριτικής επιτροπή του Φεστιβάλ; «Ναι, μπορεί! Αυτή η ταινία δείχνει με ευφυή τρόπο πως ο θάνατος είναι κομμάτι της ζωής».

Η ταινία που έκλεψε τις εντυπώσεις, αλλά και την καρδιά μικρών και μεγάλων στο φετινό Φεστιβάλ παρακολουθεί τους δύο τελευταίους μήνες της 9χρονης Τζο από την Κένυα, η οποία λατρεύει τις ταινίες δράσης με υπερήρωες.  Σε ένδειξη συμπαράστασης, όλο το χωριό, αποφασίζει να την αντιμετωπίσει ως supergirl. Και το κοριτσάκι, αντί να σπαταλάει τον πολύτιμο χρόνο που του μένει ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι, περνάει τις πιο ευτυχισμένες εβδομάδες της ζωής του… Στους συμπαραγωγούς της ταινίας συναντάμε τον γνωστό γερμανό σκηνοθέτη του Τρέξε Λόλα, Τρέξε, Τομ Τίκβερ.

Η  ταινία, αντιπροσωπευτική της φιλοσοφίας και του πνεύματος που διέπει το Φεστιβάλ Ολυμπίας, απέσπασε ακόμα το Βραβείο Σεναρίου Ταινίας Μεγάλου Μήκους, το Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες», καθώς και το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA).

To Βραβείο Ντοκιμαντέρ κέρδισε η ταινία Λιάνα των Aaron Kopp-Amanda Kopp (Σουαζιλάνδη-Κατάρ-ΗΠΑ), που συνδυάζει την ζωντανή δράση  με το κινούμενο σχέδιο. Ηρωίδα είναι ένα κορίτσι που ξεκινάει για μια επικίνδυνη αποστολή διάσωσης των δύο δίδυμων αδελφών της. Το αφρικανικό αυτό παραμύθι γεννήθηκε  στην φαντασία πέντε ορφανών παιδιών από τη Σουαζιλάνδη.

Στο πλαίσιο της απονομής των βραβείων, τόσο του 21ου Φεστιβάλ όσο και της Camera Zizanio, βραβεύτηκαν ταινίες από την Ολλανδία μέχρι τη Γεωργία και από τις ΗΠΑ μέχρι την Ιορδανία, αλλά και από πολλές πόλεις και περιοχές της Ελλάδος (από το Αιγάλεω μέχρι την Σύρο και από τη Ν.Σμύρνη μέχρι τα Χανιά). Είναι ενδεικτικό πως το ΓΕΛ Κερατσινίου εδώ και 5 χρόνια στέλνει ταινία στο φεστιβάλ.

Στη σκηνή, για να παραλάβουν τα βραβεία τους, βρέθηκαν από μικρά παιδιά του Δημοτικού, μέχρι έφηβοι Γενικών αλλά και Επαγγελματικών Λυκείων που διαγωνίστηκαν και διακρίθηκαν για τις ταινίες τους -οι «μικροί θεοί του κινηματογράφου», όπως τους χαρακτήρισε ο Νίκος Καβουκίδης, θερμός υποστηρικτής του Φεστιβάλ, που προσφέρει κάθε χρόνο το ομώνυμο βραβείο.

Ανεβαίνοντας στη σκηνή, η πρώην υπουργός πολιτισμού κ. Κονιόρδου, η οποία υπέγραψε τον περασμένο Γενάρη την προγραμματική σύμβαση του ΥΠΠΟΑ με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την ΚΟΙΝΣΕΠ Φεστιβάλ Ολυμπίας, χαρακτήρισε το φεστιβάλ ως «ένα θαύμα που συντελείται στην Ηλεία».«Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη που μου έλαχε στην θητεία μου να γνωρίσω αυτήν την απίστευτη ομάδα που με πείσμα, πίστη, αφοσίωση και βαθιά αγάπη έδωσαν φτερά σε αυτό το Φεστιβάλ», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Κονιόρδου.

Αξίζει να αναφερθεί πως στη διάρκεια της εβδομάδας διεξαγωγής του 21ου Φεστιβάλ, και μόνο στο πλαίσιο του Mythos Project, ενός από τα πιο δημοφιλή εργαστήρια του School Cinema, 105 παιδιά από 14 χώρες δημιούργησαν 15 ταινίες.

Ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, τόνισε πως «στόχος του φεστιβάλ είναι να καταστήσουμε τον Πύργο τόπο κινηματογραφικής συνάντησης όλο το χρόνο, κάτι που ελπίζουμε πως σε 1-2 χρόνια, θα είναι εφικτό με έδρα μας τον ΑΣΟ. Η πόλη έχει αγκαλιάσει το Φεστιβάλ εδώ και χρόνια, ενώ πέραν των ήδη υπαρχουσών συνεργασιών, αναπτύσσουμε νέες συνέργειες με δημόσιους και πανεπιστημιακούς θεσμούς».

Παίρνοντας τον λόγο, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων Φωτεινή Κούβελα, είπε πως η Γενική Γραμματεία συνεργάζεται με το Φεστιβάλ εδώ και 3 χρόνια «καθώς  πιστεύουμε πως ζητήματα όπως η έμφυλη βία και ο σεξισμός είναι σημαντικό να περνάνε μέσα από το σινεμά, για να μην θρηνούμε κανένα κορίτσι στη θάλασσα και κανέναν Ζακ…».

Εκτός από την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με το ΕΚΠΑ, το Φεστιβάλ ανακοίνωσε τη συνεργασία του και με το νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αθήνας και το Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας, ενώ ο Κώστας Δήμος, υπεύθυνος προγράμματος του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής, με αφορμή την απονομή του βραβείου της Βουλής, μίλησε για τη ζώνη προβολής παιδικών ταινιών που έχει θεσπίσει το κανάλι, αλλά και τα «Φοιτητιβίσματα», 15λεπτα ντοκιμαντέρ που δημιουργούν φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων και επίσης προβάλλει ο σταθμός.

Η μελλοντική μετεγκατάσταση του Φεστιβάλ στις αποθήκες του ΑΣΟ «πρωταγωνίστησε» και στα Zizanio News, τα χιουμοριστικά καθημερινά βιντεάκια που γυρίζουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και πρόεδρος του Φεστιβάλ Γιώργος Γεωργιόπουλος ευχήθηκε «του χρόνου, από αυτήν την θέση, να σας αναγγείλω πως έχουν αρχίσει οι εργασίες…».

Διαβάστε   Ο Covid-19 βγάζει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου... off-season!

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής και εμπνευστής του Φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου, αφού ευχαρίστησε τους δημιουργούς που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ , τις κριτικές επιτροπές, τα παιδιά, και το κοινό που συμμετείχε στις 366 εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν μέσα στις 7 μέρες της διοργάνωσης, υπογράμμισε την σημασία του “Pitching Lab” που για πρώτη φορά διοργάνωσε ο θεσμός:  «Με αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνουμε τη δημιουργία ταινιών για παιδιά και νέους στην Ελλάδα. Υπάρχει ειδική κατηγορία χρηματοδότησης για τέτοιες ταινίες στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, που όμως δεν δέχεται αρκετές προτάσεις. Ε, φέτος θα έχετε 12 προτάσεις», είπε απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Ο Δ. Σπύρου μίλησε επίσης για το αυξημένο ενδιαφέρον των μεταπτυχιακών φοιτητών για το Φεστιβάλ και τις διπλωματικές εργασίες που πλέον γίνονται με αντικείμενο τον θεσμό, ενώ αναφέρθηκε στις νέες συνεργασίες με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια.

«Όμως», κατέληξε, «το Φεστιβάλ ασφυκτιά πλέον. Η μόνη λύση είναι ο χώρος του ΑΣΟ». Και προσέθεσε: «Φιλοδοξώ το καλύτερο περιφερειακό Film Office στην Ελλάδα να στηθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με έδρα το νέο μας χώρο!»

Την Παρασκευή, το φεστιβάλ επισκέφθηκε η νέα υπουργος Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό τις προβολές. Νωρίτερα, δήλωσε πως ήθελε πάντοτε να επισκεφθεί το Φεστιβάλ, «γιατί και τον κ. Σπύρου εκτιμώ, και με ελκύει το ότι η αχαλίνωτη φαντασία των παιδιών μπορεί να διοχετευτεί μέσα από τον κινηματογράφο. Έχω ασχοληθεί πολλά χρόνια με τα δικαιώματα των παιδιών, επομένως πιστεύω ότι και το δικαίωμα στον πολιτισμό είναι ένα πολύ ισχυρό δικαίωμα, το οποίο δεν αναγνωρίζουμε εύκολα. Εδώ όμως αυτό γίνεται έμπρακτα. Το Φεστιβάλ έχει μια μεγάλη εμβέλεια, πολύ μεγαλύτερη από την τοπική, και συναντά κανείς σε όλη την Ελλάδα ανθρώπους που το εκτιμούν και που θα ήθελαν κι εκείνοι να φτάσει κοντά τους. Έχει μια πολύ δυναμική σχέση με την πόλη και μπορεί πραγματικά να απλωθεί στη διάρκεια της χρονιάς. Γιατί αυτό που θέλουμε είναι η εκπαίδευση των παιδιών μέσα από τα οπτικοακουστικά», δήλωσε η κ. Ζορμπά.

Στο ερώτημα σε ποια φάση, από πλευράς ΥΠΠΟ, βρίσκεται το σχέδιο μετεγκατάστασης του Φεστιβάλ στο κτίριο των παλιών αποθηκών του ΑΣΟ στον Πύργο, μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού πως θα δοθούν 8 εκ. ευρώ για τον σκοπό αυτό, η υπουργός είπε: «Είμαστε έτοιμοι, τα χρήματα υπάρχουν. Υπήρξε μια ασάφεια ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς, η οποία όμως έχει λυθεί κι επομένως πιστεύω ότι μέσα στο επόμενο διάστημα των 1-2 βδομάδων, θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε αυτό το θέμα με πολύ γρήγορα βήματα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Έτσι, του χρόνου, αν οι εργασίες γίνουν γρήγορα, το Φεστιβάλ, ενδεχομένως, να μπορεί να βρίσκεται στο σπίτι του…  Γιατί ένα τέτοιο Φεστιβάλ, εκτός από τη φαντασία και όλα τα υπόλοιπα που διαθέτει, χρειάζεται και χώρους». Πριν αναχωρήσει από τον Πύργο η κ. Ζορμπά, συνοδευόμενη από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Δ. Σπύρου και από την βουλευτή νομού Ηλείας Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, επισκέφθηκε το σταφιδεργοστάσιο του ΑΣΟ, προκειμένου να αποκτήσει προσωπική εικόνα για τον χώρο και διαπίστωσε πως είναι ο ιδανικός χώρος για την περαιτέρω ανάπτυξη και μελλοντική εξέλιξη του θεσμού.

Τα βραβεία που απονεμήθηκαν στην τελετή λήξης του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας είναι τα εξής:

 

Καλύτερη Ταινία Μεγάλου Μήκους

Σούπα Μόντο / Supa Modo, Likarion Wainaina, Kenya-Germany, 2018, 74’

Μπορεί μια ταινία για ένα κορίτσι που πεθαίνει να είναι γεμάτη ελπίδα και χιούμορ; Ναι, μπορεί! Αυτή η ταινία δείχνει με ευφυή τρόπο πως ο θάνατος είναι κομμάτι της ζωής.

Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας

Η Αντικαταστάτρια / Shadow Boxer, Andreas Bøggild Monies, Denmark, 2017, 22΄

Μια συγκινητική ιστορία που χρησιμοποιεί τη φόρμα ταινίας μικρού μήκους όσο το δυνατόν καλύτερα. Τελικά ο ανταγωνισμός αντικαθίσταται από την ενσυναίσθηση και την υποστήριξη.

Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους Κινουμένου Σχεδίου

Ο Παππούς μου Κρύβεται / My Grandpa is Hiding, Anne Huynh, France, 2018, 7΄

Οι εξαιρετικές εικόνες αυτής της ταινίας αφηγούνται μια ποιητική ιστορία.

Βραβείο Σκηνοθεσίας σε Ταινία Μεγάλου Μήκους

Στους Jeppe Vig Find και Marie Rønn για την ταινία Γυάλινη Χώρα / Land of Glass, Denmark, 2017, 88’

Η ευρηματική σκηνοθεσία του κυρίου Jeppe Vig Find και της κυρίας Marie Ronn φέρνει τη μαγεία στον πραγματικό κόσμο.

Βραβείο Σεναρίου σε Ταινία Μεγάλου Μήκους

Στους Mugambi Nthiga, SilasMiami, WanjeriGakuru, KamauWandung’u για την ταινία Σούπα Μόντο / Supa Modo, Kenya-Germany, 2018, 74’

Ένα χαρισματικό σενάριο που έχει στοιχεία ταινίας με υπέρήρωες μέσα σε ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό.

Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας Αγοριού

Στον Nick Holaschke για τον ρόλο του Sami στην ταινία Ο Μάτι, ο Σάμι και τα Τρία Μεγαλύτερα Λάθη του Σύμπαντος / Matti and Sami and the Three Biggest Mistakes in the Universe,  Germany-Finland, 2018, 94’

Διαβάστε   Αυτά είναι τα βραβεία του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το βραβείο πηγαίνει σε ένα καινούργιο νεαρό ταλέντο που υποδύεται τον ρόλο του με αυθεντικό τρόπο και πείσμα.

Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας Κοριτσιού

Στην Tsering Chokeyi, για τον ρόλο της Pema στην ταινία Τα Κριθαροχώραφα στην Άλλη Πλευρά του Βουνού/ Barley Fields on the Other Side of the Mountain, UK, 2017, 88’

Μια εντυπωσιακή ερμηνεία ενός κοριτσιού που παίρνει μια απόφαση, η οποία θα της αλλάξει τη ζωή.

Ειδική Μνεία

Φορτούνα / Fortuna, Germinal Roaux, Switzerland-Belgium, 2018, 106′

Για την έξοχη κινηματογράφηση των εξωτερικών, αλλά κυρίως των εσωτερικών χώρων σε ασπρόμαυρο φιλμ, σε format 4:3.

Βραβεία Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής Kids & Docs (Τμήμα Ντοκιμαντέρ)

Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους

Λιάνα / Liyana, Aaron Kopp-Amanda Kopp, Swaziland-Qatar-USA, 2017, 76’

Η επιλογή αυτή για το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους βασίστηκε στον ρεαλιστικό και ταυτοχρόνως συμβολικό συνδυασμό της ζωντανής δράσης με το κινούμενο σχέδιο, μέσα από τη συλλογική δημιουργία και τη συλλογική αφήγηση μιας ιστορίας που αφορά ευαίσθητα ζητήματα, τα οποία αντανακλούν αληθινά βιώματα στη Σουαζιλάνδη.

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μικρού & Μεσαίου Μήκους

Έκπληξη / Surprise, Paulo Patrício, Portugal, 2017, 9’

Το μινιμαλιστικό ύφος συνδυάζεται δημιουργικά με τη συναισθηματική ακεραιότητα σ’ έναν συγκινητικό και αισθητικά δυνατό διάλογο μεταξύ μιας τετράχρονης και της μητέρας της, σχετικά με την ασθένεια της μικρής.

Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους

Τρε Μέισον Ντασάν / Tre Maison Dasan, Denali Tiller, USA, 2018, 94’

Με έναν εξαιρετικό τρόπο, η σκηνοθέτιδα κατάφερε να δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ πάνω σε ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα. Μέσα από την σκοπιά των παιδιών και καλύπτοντας το θέμα για πολλά χρόνια, παρουσιάζει με έναν αυθεντικό τρόπο τη σχέση των παιδιών με τους γονείς τους και τον αποχωρισμό τους, ενώ ο συναισθηματικός αντίκτυπος αυτών των ιστοριών είναι φανερός.

Βραβεία Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής Νέων

Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας

Βουρβουρού / Vourvourou, Karina Logothetis, Greece, 2017 22΄

Για τα μοναδικά κινηματογραφικά χαρακτηριστικά της (τέλειος συνδυασμός σεναρίου, χαρακτήρων και κινηματογράφησης), καθώς επίσης και γιατί θίγει το δύσκολο για όλους θέμα της απώλειας μέσα από τη θετική ματιά ενός παιδιού.

 

Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους Κινουμένου Σχεδίου

Αργά το απόγευμα / Late afternoon, Louise Bagnall, Ireland, 2017, 9’

Η συγκινητική απεικόνιση μιας αληθινής και δύσκολης κατάστασης της ζωής, με εξαιρετική τεχνική animation και μοναδική κινηματογραφική ματιά (φανταστικό σενάριο και πανέμορφη μουσική).

 

Βραβεία Κριτικής Επιτροπής των Παιδιών

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους

Γυάλινη Χώρα / Land of Glass, Jeppe Vig Find-Marie Rønn, Denmark, 2017, 88’

Η πραγματικότητα συνδέεται με το παραμύθι, μέσα από ένα εξαιρετικό σενάριο και ερμηνείες των ηθοποιών.

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας

Το Σχέδιο / The Line, Alessandro Stevanon, Italy, 2017, 15΄

Mέσα από ένα πρωτότυπο σενάριο και την καταπληκτική ερμηνεία του πρωταγωνιστή, η ταινία στέλνει ένα σπουδαίο μήνυμα ενάντια στον ρατσισμό.

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Κινουμένου Σχεδίου

Τσίου-Τσίου / Tweet-Tweet, Zhanna Bekmambetova, Russia, 2018, 11΄

H ταινία απεικονίζει τον κύκλο της ζωής μέσα από ένα σκοινί, με τις χαρές της, τις λύπες της… Και πάντα θα υπάρχει ένας φίλος που θα μας συνοδεύει σε αυτό!

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους

Τρε Μέισον Ντασάν / Tre Maison Dasan, Denali Tiller, USA, 2018, 94’

Λιτή σκηνοθεσία, ειλικρινής και άμεση προσέγγιση, σ’ έναν άγνωστο για μας κόσμο, κι όμως τόσο κοντινό.

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μικρού & Μεσαίου Μήκους

Άκου / Listen, Astrid Bussink, The Nethelands, 2017, 15’

Μια πρωτότυπη ταινία με εξαιρετικό συνδυασμό εικόνας, ήχου και πρoσώπων. Αντιπροσωπεύει τους παιδικούς προβληματισμούς της εποχής, και απευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού.

 

Ειδικά Βραβεία

Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες»

Σούπα Μόντο / Supa Modo, Likarion Wainaina, Kenya-Germany, 2018, 74’

Βραβείο Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Φορτούνα / Fortuna, Germinal Roaux, Switzerland-Belgium, 2018, 106′

Η ιστορία ενός κοριτσιού που βρίσκει τον δρόμο του, καθώς και συμμάχους, σε έναν φαινομενικά εχθρικό κόσμο.

Βραβεία Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA)

Ταινία Μεγάλου Μήκους: Σούπα Μόντο / Supa Modo, Likarion Wainaina, Kenya-Germany, 2018, 74’

Για ένα θετικό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί, αν εμπλέξεις μια κοινότητα σε μια δημιουργική διαδικασία.

Ταινία Μικρού Μήκους: Η Θεωρία του Ηλιοβασιλέματος / The Theory of Sunset, Roman Sokolov, Russia, 2017, 9΄

Για μια εκπληκτικά απλή και πλούσια αλληγορία για τον χρόνο, τη ζωή και τον θάνατο, προσιτή στο νεανικό κοινό.

Διαβάστε   Όλες οι ταινίες που θα διαγωνιστούν στο 42ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Ταινία Ντοκιμαντέρ: Η Mικρή / The Little One, Diana Cam Van Nguyen, Czech Republic, 2017, 10’

Η σκηνοθέτρια αφηγείται μια πολύ συγκεκριμένη ιστορία με ποιητικό τρόπο. Βαθιά συναισθήματα απεικονίζονται μέσω ενός animation υψηλής αισθητικής.

Βραβείο Διεθνούς Κέντρου Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους (CIFEJ)

Ο Θησαυρός / Treasure, María Novaro, Mexico, 2017, 95’

Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ)

Το Περιστέρι / The Pigeon, Banu Sivaci, Turkey, 2018, 76’

Μια ταινία που διακρίνεται για τον κοινωνικό της ρεαλισμό, την εκφραστική της λιτότητα και σαφήνεια, αποφεύγει τις παγίδες της φωτογένειας και της δημαγωγίας, και συνδυάζει αρμονικά το σύμβολο της ελευθερίας με την πορεία ενός νέου προς την ενηλικίωση.

Βραβείο Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ)

Ο Σκιέρ / The Skier, Fereydoun Najafi, Iran, 2018, 76’

Με αμεσότητα και ζωντάνια, η ταινία αναδεικνύει έναν δυναμικό παιδικό χαρακτήρα, προσηλωμένο στον στόχο του, καταγράφει τον αναντικατάστατο δεσμό του ανθρώπου με τη φύση, και με τη δύναμη της εικόνας και των ανθρώπινων σχέσεων, προβάλλει τον φυσικό και πολιτισμικό πλούτο του τόπου.

Τα βραβεία του 1st Olympia “Creative Ideas” Pitching lab

  • Στη Γιούλη Αναστασοπούλου για το σχέδιό της Ψυχή στην Κούλουρη. Υποστηρίζεται με 3.000 ευρώ από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για την ενθάρρυνση των περαιτέρω βημάτων που θα οδηγήσουν στην πραγματοποίηση της ταινίας.
  • Στον Νίκο Πουρσανίδη για το σχέδιό του Η Μαγεμένη Καρυδιά. Υποστηρίζεται με 3.000 ευρώ από την ΕΡΤ για την ενθάρρυνση των περαιτέρω βημάτων που θα οδηγήσουν στην πραγματοποίηση της ταινίας.

Και στα δύο σχέδια, το “Νεανικό Πλάνο” προσφέρει υποστήριξη στις ενέργειες προώθησης της παραγωγής (φάκελος, μεταφράσεις, διεθνής επικοινωνία) καθώς και τον υποτιτλισμό της ταινίας, ενώ η SteFilm και η Authorwave προσφέρουν δωρεάν post production (color correction, μίξη ήχου stereo, DCP mastering).

18η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοκαουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio

Τα Βραβεία του Ελληνικού Διαγωνιστικού Τμήματος

Κατηγορία Α’ – Ταινίες παιδιών έως 12 ετών

Α’ Βραβείο: Στη Χώρα των Μεγάλων Κουταλιών, 1ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας

Β’ Βραβείο: Η Φιλίννα στο Μουσείο, Κωνσταντίνα – Ρόζα Κουτραφούρη

Γ’ Βραβείο: Όνειρα, Δημοτικό Σχολείο Παζινού Ακρωτηρίου Χανίων

Ειδική Μνεία: Το Μελισσομήνυμα, Δημοτικό Σχολείο Γαυρίου Άνδρου

Κατηγορία Β’ – Ταινίες παιδιών από 13 έως 16 ετών

Α’ Βραβείο: IQ vs EQ, 4o Λύκειο Ζωγράφου

Β’ Βραβείο: Το Τραγούδι των Γλάρων, Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Σύρου

Γ’ Βραβείο: Μία Έκρηξη, Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη

Ειδική Μνεία: Ο Δράκος με τη Μαγική Φωτιά, 2ο Γυμνάσιο Χανίων

Κατηγορία Γ’ – Ταινίες παιδιών από 17 έως 20 ετών

Α’ Βραβείο:  Think Again, 1η Κοινότητα Ανιχνευτών Πύργου

[To βραβείο συνοδεύεται από μια υποτροφία των ΙΕΚ ΑΚΜΗ]

Β’ Βραβείο: Αριστόμαγκες, 1ο Λύκειο Κερατσινίου

Γ’ Βραβείο: Ασύμπτωτες Πορείες, 1ο Λύκειο Χίου

Ειδική Μνεία: Τάδε Εφη: “Ουδέν Κακόν Αμιγές Καλού”, Λύκειο Ν. Αλικαρνασσού

Ειδική Μνεία: Σχετικά με μια Αληθινή Ιστορία, Lubna Abas

[To βραβείο συνοδεύεται από μια υποτροφία των ΙΕΚ ΑΚΜΗ]

Ειδικό Βραβείο Νικος Καβουκιδης

Η Ρουτίνα, 1ο ΕΠΑΛ Αιγάλεω

Βραβείο Εγγραματισμού στα Μέσα

7ο Λύκειο Ν. Σμύρνης

Βραβείο Συνήγορος του Πολίτη

Ρο Ταυ Δέλτα… Η Επιστροφή, 1ο Γυμνάσιο Σύρου

Τα Βραβεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος

Κατηγορία Α’ – Ταινίες παιδιών έως 12 ετών

Ένας και γάτες, La Matatena, Asociación de Cine para Niñas y Niños, A. C., Μεξικό

Κατηγορία Β’ – Ταινίες παιδιών από 13 έως 16 ετών

Ψεύτικος, Kerry Harper, Η.Π.Α.

Κατηγορία Γ’ – Ταινίες παιδιών από 17 έως 20 ετών

Χρωμάτισέ το Κίτρινο, Leen Awad, Ιορδανία

Τα Βραβεία του Ευρωπαϊκού Διαγωνιστικού Τμήματος

Κατηγορία Α’ – Ταινίες παιδιών έως 12 ετών

Α’ Βραβείο: Αδέξιος, Association “Cinerama”, Γεωργία

Β’ Βραβείο: Lluna, CEIP San Juan de Ribera, Ισπανία

Γ’ Βραβείο: Απλά Παιδιά, Colegio San José, Ισπανία

Animation: Σκυλοπεριπέτεια, Arkhip Varfolomeev, Ρωσσία

Κατηγορία Β’ – Ταινίες παιδιών από 13 έως 16 ετών

A’ Βραβείο: Αυτή Είμαι Εγώ, IES de Cacheiras, Ισπανία

Β’ Βραβείο: Aδέρφια στο Διάστημα, Station Next, Δανία

Γ’ Βραβείο: Η Ντροπιαστική μου Μαμά, Jugendfilm e.V., Germany

Animation: Πέρα Μακριά, Pieter Lossie, Ολλανδία

Κατηγορία Γ’ – Ταινίες παιδιών από 17 έως 20 ετών

Α’ Βραβείο: Hynek, Jachym Bouzek, Τσεχία

Β’ Βραβείο: Σε Ευχαριστώ, Shushan Stepanian, Αρμενία

Γ’ Βραβείο: Συνήθεια, Anita Kremm, Alesja Suzdaltseva, Εσθονία

Animation: Η Επιστροφή, SAF Cakovec, Κροατία.

 

*(Η φωτογραφία του θέματος προέρχεται από την ταινία “Supa Modo”)