“Η Αεροπειρατεία της Πτήσης 601”: Η αληθινή ιστορία πίσω από την γεμάτη σασπένς πρωτότυπη σειρά του Netflix

Δύο ένοπλοι επαναστάτες κάνουν αεροπειρατεία και απειλούν να ανατινάξουν την πτήση 601 ζητώντας από την κολομβιανή κυβέρνηση να απελευθερώσει 50 πολιτικούς κρατούμενους και να τους πληρώσει ένα μεγάλο ποσό λύτρων σε μετρητά. Όταν οι πολιτικοί ηγέτες αρνούνται να διαπραγματευτούν, οι δράστες αρχίζουν να πυροβολούν έναν επιβάτη την ώρα και αναγκάζουν το αεροπλάνο να πετάξει προς τη Λατινική Αμερική. Εν τω μεταξύ, ο κυβερνήτης και δύο θαρραλέες αεροσυνοδοί προσπαθούν να ξεγελάσουν τους αεροπειρατές ενώ διαπραγματεύονται με τους τοπικούς αξιωματούχους. Μέσα στην επικείμενη φρίκη, το πλήρωμα πρέπει να αντεπιτεθεί για να επιστρέψει τους ομήρους πίσω στο σπίτι με ασφάλεια.

Σε σκηνοθεσία των C.S. Prince και Pablo González (The Great Heist), η σειρά Η Αεροπειρατεία της Πτήσης 601  (The Hijacking of Flight 601/Secuestro del Vuelo 601), μια μίνι σειρά έξι επεισοδίων γεμάτη ρετρό στοιχεία και με επίκεντρο τους χαρακτήρες της υπόθεσης, είναι εμπνευσμένη από μία από τις μεγαλύτερες αεροπειρατείες στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής, η οποία έλαβε χώρα τον Μάιο του 1973.

Η αληθινή ιστορία πίσω από τη σειρά

Η σειρά βασίζεται στην αεροπειρατεία της πτήσης HK-1274 της SAM Colombia στις 30 Μαΐου του 1973. Δύο ποδοσφαιριστές από την Παραγουάη – ο Francisco Solano López και ο Eusebio Borja, επιθετικοί που στο παρελθόν είχαν παίξει για το Εκουαδόρ – κράτησαν το αεροπλάνο και τους περισσότερους από 80 επιβάτες του αιχμαλώτους υπό την απειλή όπλων για λύτρα ύψους 200.000 δολαρίων, και απαίτησαν από την κολομβιανή κυβέρνηση να απελευθερώσει δεκάδες αντάρτες από τη φυλακή.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, αυτή η αεροπειρατεία δεν ήταν μόνο η μεγαλύτερη σε διάρκεια στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής, αλλά και η μεγαλύτερη σε απόσταση. Με αρκετές παρακάμψεις σε διάφορες χώρες, το αεροπλάνο βρισκόταν υπό καθεστώς αεροπειρατείας για σχεδόν τρεις ημέρες, κατά τις οποίες διένυσε περισσότερα από 10.000 μίλια.

Διαβάστε   "Spiderhead: Υπό το Βλέμμα της Αράχνης": Ένα ψυχολογικό θρίλερ με μαύρο χιούμορ από το Netflix

Όπως στη σειρά, η πραγματική πτήση αναχώρησε από την Μπογκοτά της Κολομβίας. Στη συνέχεια, έκανε προγραμματισμένες στάσεις σε άλλα σημεία της χώρας: στο Κάλι και στη συνέχεια στην Περέιρα, όπου επιβιβάστηκαν οι μασκοφόροι ένοπλοι – που αργότερα αναφέρθηκαν από τον Τύπο ως αεροπειρατές. Όταν οι δύο άνδρες πήραν αργότερα τον έλεγχο του αεροπλάνου, φέρεται να απαίτησαν από τον πιλότο να αλλάξει την πορεία της πτήσης προς την Κούβα, αλλά τους αρνήθηκε.

“Νομίζαμε ότι επρόκειτο για αστείο”, δήλωσε ο όμηρος Luis Reátegui – ο οποίος επιβιβάστηκε μαζί με αρκετούς συναδέλφους του επαγγελματίες ποδηλάτες, όπως αυτοί που απεικονίζονται στη σειρά – στο Radio Ambulante του NPR το 2021. “Αλλά όταν έπιασαν στα χέρια τους την αεροσυνοδό, την άρπαξαν από τα μαλλιά και της μίλησαν σκληρά. Αυτό μας τρόμαξε όλους πάρα πολύ. Όλους μας μέσα στο αεροπλάνο!”

Κατά τη διάρκεια της περίπου 60ωρης περιήγησής του, το αεροπλάνο έκανε πολλαπλές αλλαγές πληρώματος για να αντικαταστήσει πιλότους και αεροσυνοδούς και οι αεροπειρατές απελευθέρωσαν επιβάτες σε διάφορες στάσεις. Το αεροπλάνο φέρεται να προσγειώθηκε στη Μεδεγίν της Κολομβίας, στο Γκουαγιακίλ του Εκουαδόρ, στη Λίμα του Περού, στην Ασουνσιόν της Παραγουάης, στη Ρεσιστένσια, στη Μεντόζα και στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής και στο Ορανιστάντ της Αρούμπα. Όλοι όσοι κρατούνταν αιχμάλωτοι αφέθηκαν ελεύθεροι ή κατάφεραν να διαφύγουν μέχρι τη στιγμή που το αεροπλάνο προσγειώθηκε για τελευταία φορά στην Αργεντινή, όπου συνελήφθη ο Solano López. Ο Borja, που φέρεται να πήδηξε από το αεροπλάνο κατά τη διάρκεια μιας σύντομης στάσης στη Ρεσιστένσια, δεν βρέθηκε ποτέ.

Όσον αφορά τις απαιτήσεις των αεροπειρατών, τους δόθηκαν τελικά 50.000 δολάρια ως λύτρα από τη SAM, αφού είχε ασκηθεί βέτο για τα μεγαλύτερα ποσά που είχαν προτείνει τόσο από την αεροπορική εταιρεία όσο και από την κολομβιανή κυβέρνηση – παρά τις πολλές απειλές των ενόπλων, μεταξύ των οποίων ότι θα ανατίναζαν το αεροπλάνο. “Δεν θα διαπραγματευτούμε με εγκληματίες”, δήλωσε ο τότε πρόεδρος της Κολομβίας Μισαέλ Παστράνα Μπορέρο.

Διαβάστε   Το Netflix συνάπτει συνεργασία αφηγηματικού περιεχομένου με τον Μπαράκ και τη Μισέλ Ομπάμα

Στη σειρά πρωταγωνιστούν οι Monica Lopera, Valentín Villafañe, Alián Devetac, Christian Tappan και Angela Cano.

Η σειρά έξι επεισοδίων είναι διαθέσιμη σε streaming από το Netflix.