Ερρίκος ο 8ος: ο βασιλιάς που έσφαζε τις γυναίκες του!..

Η τολμηρή αναφορά στην ιδιωτική ζωή του παχύσαρκου Άγγλου ηγεμόνα στην ιστορική ταινία του 1933 σε σκηνοθεσία Αλεξάντερ Κόρντα και με πρωταγωνιστές  τους Τσαρλς Λότον, Μερλ Όμπερον, Έλσα Λάντσεστερ και Ρόμπερτ Ντόνατ, έγινε μια παγκόσμια επιτυχία (ήρθε επίσης δωδέκατη σε εισπράξεις στο Box Office), καθιέρωσε τον Τσαρλς Λότον και του χάρισε το Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου.  Επίσης, ήταν η πρώτη ταινία που βρέθηκε υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, αλλά το έχασε από το Καβαλκάντι
Η ταινία του Αλέξανδρου Κόρντα είναι μια άγρια, διασκεδαστική, ακόμη και οδυνηρή ματιά στα μπουντουάρ του διαβόητου βασιλιά και των έξι συζύγων του.  Ο σκηνοθέτης έψαχνε να βρει την κατάλληλη ταινία στην οποία επρόκειτο να πρωταγωνιστήσουν ο Τσαρλς Λότον και η σύζυγός του Έλσα Λάντσεστερ. Υπάρχουν διάφορες ιστορίες για τη γέννηση της ιδέας της δημιουργίας ταινίας πάνω στη ζωή του Ερρίκου Η΄, όπως η ομοιότητα που έφερε ο Τσαρλς Λότον με το άγαλμα του βασιλιά, καθώς και μια συζήτηση που είχε ο ηθοποιός με τον σκηνοθέτη κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων προηγούμενής του ταινίας.

Αρχικά η ταινία επρόκειτο να έχει ως θέμα τη σχέση του Ερρίκου Η΄ με την τέταρτη σύζυγό του Άννα της Κλέβης, αλλά έπειτα οι παραγωγοί της ταινίας αποφάσισαν να συμπεριλάβουν και τις άλλες συζύγους του βασιλιά εκτός από την Αικατερίνη της Αραγονίας που όπως αναφέρεται στην αρχή της ταινίας ήταν ευυπόληπτη γυναίκα. Πρόκειται για μια από τις πρώτες ταινίες με θέμα τη ζωή του θρυλικού Ερρίκου του Η’, ενός βασιλιά για τον οποίο έχουν γυριστεί πολλές ταινίες και κυρίως για τη σχέση του με την Αν Μπόλεϋν.

Διαβάστε   "Ματωμένος Ουρανός": μια αριστουργηματική βαμπιρική ταινία τρόμου, δράσης και σασπένς από το Netflix

Ο Βασιλιάς Ερρίκος είχε νυμφευθεί έξι φορές. Οι έξι σύζυγοι του ήταν, με χρονική σειρά: η Αικατερίνη της Αραγωνίας (από την οποία πήρε διαζύγιο), η Άννα Μπολέυν (από την οποία πήρε διαζύγιο και έπειτα την αποκεφάλισε), η Τζέην Σέημουρ (η οποία πέθανε από επιλόχειο πυρετό), η Άννα της Κλέβης (από την οποία πήρε διαζύγιο), η Κάθριν Χάουαρντ (την οποία αποκεφάλισε) κι η Κάθριν Παρ (η μοναδική που τη γλύτωσε καθώς την άφησε χήρα). Γινέται μόνο μια αναφορά στην Αικατερίνη της Αραγονίας, ενώ η ταινία ξεκινά με τα γεγονότα λίγο πριν τον αποκεφαλισμό της Άννας Μπόλευν (και μητέρας της μετέπειτα βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ Α΄), φθάνοντας μέχρι και τον γάμο του Ερρίκου με την Κάθριν Παρ.
Η ταινία παρουσιάζει αρκετές ιστορικές ανακρίβειες αλλά χάρισε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου στον Τσαρλς Λότον. Άλλες ταινίες που αναφέρονται στη ζωή του Ερρίκου του Η’ είναι: Τα Δάκρυα της Βασιλίσσης (Young Bess, 1953, επίσης με τον Λότον ως Ερρίκο Η’), Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές (A Man For All Seasons, 1966), Η Άννα των χιλίων ημερών (Anne Of The Thousand Days, 1969), Ο Ερρίκος ο 8ος κι οι έξι γυναίκες του (Henry VIII and His Six Wives, 1972) και Η άλλη ερωμένη του βασιλιά (The Other Boleyn Girl, 2008).

Η Ιδιωτική Ζωή του Ερρίκου VIII  είναι γεμάτη με γευστικό διάλογο από τον Lajos Biro. Η εικόνα κλίνει περισσότερο προς τη σάτιρα παρά το δράμα και αυτός  ο νικητήριος συνδυασμός χιούμορ μέσα σε μια τόσο σοβαρή βρετανική ιστορία κάνει το  The Private Life of Henry VIII  τόσο καινοτόμο και τόσο διασκεδαστικό. Η ταινία εντυπωσίασε με τα πολυτελή σκηνικά της, τα κουστούμια και τους ευφυείς διαλόγους της, που πρόβαλλαν το αγγλικό πνεύμα σε όλον τον κόσμο.

Διαβάστε   "Ρόμα": ο Δούρειος Ίππος του Netflix στα Όσκαρ

 

Η Ιδιωτική Ζωή του Ερρίκου VIII (The Private Life of Henry VIII, 1933)

Σκηνοθεσία: Αλεξάντερ Κόρντα

Ηθοποιοί: Τσαρλς Λότον, Μερλ Όμπερον, Έλσα Λάντσεστερ, Ρόμπερτ Ντόνατ

Διάρκεια: 97΄

Η ταινία θα προβάλλεται από τις 9 Ιουλίου 2019 στον κινηματογράφο Studio New Star Art Cinema