Εκδήλωση για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του BAUHAUS στο Μουσείο Κατσίγρα

Ο Σύλλογος «Φίλοι της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε Αθήνας (Goethe Institut) και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Λάρισας διοργανώνουν εκδήλωση με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του BAUHAUS την Πέμπτη 16 Μαΐου στις 19:30 στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι.Κατσίγρα.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει εισηγήσεις για την διαχρονική επίδραση του κινήματος στον βιομηχανικό σχεδιασμό, στο graphic design, στη φωτογραφία, στην εικαστική τέχνη και στην αρχιτεκτονική από τους Νικόλαο Πολύζο -Αρχιτέκτονα, Κωστή Τσιάχα – visual designer, Ελένη Γκισάκη – interior designer/πρόεδρο της Φωτογραφικής Λέσχης Λάρισας, Ιφιγένεια Σδούκου – εικαστικό/εκπαιδευτικό και Ματίνα Μπουκουβάλα – Αρχιτέκτονα/Μηχανικό, υπό τον συντονισμό της Λούλης Μαργαρίτου – Αρχιτέκτονα καθώς και την προβολή του ντοκιμαντέρ «Bauhaus – Μοντέλο και Μύθος» (D 2010, 104), σκηνοθεσία: Niels Bolbrinker & Kerstin Sutterheim, αγγλικά/γερμανικά με ελληνικούς υπότιτλους.

Λίγα λόγια για το κίνημα και το ντοκιμαντέρ:

To Bauhaus θεωρείται μέχρι και τις μέρες μας βασικός πυρήνας της μοντέρνας αρχιτεκτονικής και του μοντέρνου design. Όμως το «Bauhaus» δεν είναι μόνον το «κυβιστικό» λευκό σπίτι με την επίπεδη στέγη ή η καρέκλα με σκελετό από ατσάλινους σωλήνες ή η διάσημη λάμπα Bauhaus. To Bauhaus ήταν και εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο θεωρείται ακόμα και σήμερα πρότυπο σχολής. Εκεί δίδαξαν παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες όπως π.χ. οι Johannes Itten, Wassily Kandinsky, Lyonel Feininger, Paul Klee, Oskar Schlemmer, Walter Gropius, Mies van der Rohe. Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια σφαιρική κριτική παρουσίαση των καλλιτεχνικών και πολιτικών στόχων του Bauhaus από την επαναστατική του ίδρυση μετά τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο και τη διάλυσή του στη ναζιστική εποχή μέχρι την κατασκευαστική δραστηριότητα στο νεοσύστατο Ισραήλ και τη γένεση του μύθου «Bauhaus» στις ΗΠΑ. Πρώην φοιτητές του Bauhaus ξετυλίγουν αναμνήσεις ενώ οι δάσκαλοι παίρνουν το λόγο μέσω αρχειακού υλικού.

Διαβάστε   «Δυστυχώς απουσιάζατε»: για την απουσία του συλλογικού και την εργατική τάξη στην “gig economy” του 21ου αι.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.