Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Ο άγνωστος εικαστικός Νίκος Κούνδουρος» στο 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Μια μεγάλη έκθεση, αφιερωμένη στο άγνωστο εικαστικό έργο του Νίκου Κούνδουρου, ετοίμασε το 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Μέσα από ζωγραφικά έργα του εμβληματικού σκηνοθέτη (πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό), η έκθεση επιχειρεί μια χαρτογράφηση του εικαστικού κόσμου του έλληνα δημιουργού. Στην έκθεση περιλαμβάνονται, επίσης, ελαιογραφίες, σκίτσα, κοστούμια, μάσκες, επιστολές, ημερολόγια, σημειώσεις – ανάμεσά τους και η αγαπημένη του παλέτα με την αυτοπροσωπογραφία του.

Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Ο άγνωστος εικαστικός Νίκος Κούνδουρος» πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο, 2 Νοεμβρίου στον πρώην Βρεφονηπιακό Σταθμό (Προβλήτα 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης). Την εκδήλωση άνοιξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, λέγοντας ότι “σήμερα υλοποιείται ένα πολύ μεγάλο και παλιό όνειρο του Φεστιβάλ”. Σημείωσε, επίσης, ότι τα εγκαίνια αυτής της μεγάλης έκθεσης αφιερωμένης στον Νίκο Κούνδουρο συμπίπτουν με τη συμπλήρωση 60 ετών από το πρώτο Φεστιβάλ, τον Σεπτέμβριο του 1960, στο οποίο μια ταινία του Κούνδουρου, Το Ποτάμι, τιμήθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας, αλλά και μουσικής, την οποία συνέθεσε ο Μάνος Χατζιδάκις. “Θέλω μόνο να ευχαριστήσω ορισμένους ανθρώπους που βοήθησαν στην πραγματοποίηση μιας έκθεσης για την οποία δουλεύουμε περισσότερους από 8 με 9 μήνες. Καταρχάς, να ευχαριστήσω θερμότατα τη σύζυγο του Νίκου Κούνδουρου, κ. Σωτηρία Ματζίρη, που μας άνοιξε το σπίτι, τα σεντούκια της και μας έδειξε όλους αυτούς τους θησαυρούς. Βέβαια, τον επιμελητή της έκθεσής κ. Γιώργο Μυλωνά που φρόντισε ώστε να έρθουν τα έργα εδώ. Την κ. Μαρία Καραμητσοπούλου, επιστημονική σύμβουλο της έκθεσης. Τον Θάνο Σταυρόπουλο, για τον συντονισμό και την παραγωγή της έκθεσης. Το γραφείο K&K Architects, για όλη την εγκατάσταση, που αποδείχτηκε αρκετά δύσκολη. Φυσικά, να ευχαριστήσω και το MOMus που μας βοηθάει πάντα. Και βέβαια να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Δήμο Θεσσαλονίκης που είναι αυτός που μας παραχώρησε αυτόν εδώ τον χώρο, τον πρώην Βρεφονηπιακό Σταθμό. Τον παραδίδουμε καθαρό και όμορφο στον Δήμο”, τόνισε ο κ. Ανδρεαδάκης, καλώντας παράλληλα τον δήμαρχο της πόλης, κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα, να εγκαινιάσει την έκθεση.

Διαβάστε   Το 22ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος έρχεται στη Θεσσαλονίκη

Από την πλευρά του, ο κ. Ζέρβας δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να φανταστεί τίποτα πιο όμορφο και σημαντικό για τα 60 χρόνια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από αυτή τη σπουδαία έκθεση. “Για όλους εμάς που τον αγαπήσαμε μέσα κυρίως από το έργο του ως κινηματογραφιστή και ακούγαμε για το πολύπλευρο ταλέντο του, δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε το μέγεθος της δουλειάς του και τη σφαιρικότητα της προσωπικότητάς του. Ενός χαρακτήρα που ήταν ταυτόχρονα Ρωμιός, Βυζαντινός και Ευρωπαίος, κοσμικός και απόκοσμος, με όλη αυτή την εμμονή στην Κρήτη, στην ελληνική μυθολογία και παράδοση, με τις επιρροές του Κόντογλου, του Μώραλη, του Τσαρούχη. Με την αγάπη του στον Μάνο Χατζιδάκι. Όλα αυτά που κάποιος μπορεί να γνωρίσει, να διαβάσει ή να δει, περιδιαβαίνοντας αυτήν την έκθεση. Είναι πραγματικά ό,τι σημαντικότερο θα μπορούσε να κάνει το Φεστιβάλ και γι’ αυτόν τον λόγο ευχαριστούμε όλους αυτούς που μας χάρισαν αυτό το υπέροχο δώρο: την ευκαιρία να δούμε αυτή τη συλλογή. Είναι κάτι το οποίο το κουβαλάμε μαζί με όλη αυτήν την παρακαταθήκη που μας αφήνουν τα 60 χρόνια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε κάθε τέτοια προσπάθεια και μακάρι ο χώρος αυτός να γνωρίζει πάντα τέτοιες δόξες, ομορφιές και χαμόγελα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα την έκθεση.

Ωράριο λειτουργίας της έκθεσης: Για τη διάρκεια του 60ού ΦΚΘ (2-10.11.2019), καθημερινά, 10:00 π.μ – 22:00 μ.μ. Από τις 11 Νοεμβρίου και μετά, η έκθεση θα είναι ανοιχτή Τρίτη – Κυριακή, 10:00 π.μ – 18.00 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.