Γλυκό Ψέμα

Του Γιάννη Τοτονίδη

 

Η παρεξήγηση μοιάζει με ζιζάνιο. Αν δεν το ξεριζώσεις από την αρχή, απομυζεί τους χυμούς των πέριξ φυτών και στραγγαλίζει την Ανάπτυξη.

Στο «Γλυκό Ψέμα» η παρεξήγηση απαντάται σε πολλαπλό βαθμό και ο γεωμετρικός τόπος της σχηματίζει κύκλο με επίκεντρο ένα κομμωτήριο. Εκεί διαδραματίζεται η ιστορία, με κεντρικούς χαρακτήρες τρεις γυναίκες κι έναν άντρα: τις δυο ιδιοκτήτριες του κομμωτηρίου, τη μητέρα της μιας και ένα απόφοιτο του Χάρβαρντ που αυτοεξορίζεται από τη Γνώση, δουλεύοντας ως τεχνίτης για μικροεπισκευές. Ο δίχως ανταπόκριση έρωτάς του για την όμορφη αφεντικίνα του, η επιστολή ερωτικής εξομολόγησης που της αποστέλλει και η αντιγραφή της από την κόρη προς την πρόσφατα χωρισμένη μητέρα της που πάσχει από κατάθλιψη, με σκοπό την εξύψωση της αυτοπεποίθησής της, προκαλούν ένα συνονθύλευμα κωμικοτραγικών καταστάσεων.

Ο εξειδικευμένος στις κομεντί Σαλβατορί ξανασυνεργάζεται με το «Κορίτσι Για Σπίτι» (Τοτού). Η ιδέα του είναι σπιρτόζα, οι ερμηνείες αξιοπρεπείς, οι χαρακτήρες ρεαλιστικοί, αλλά η ιστορία εμβολιάζεται από αρκετά κλισέ. Σίγουρα δε βαριέσαι, σίγουρα δε χάνεις τα λεφτά σου, σίγουρα διασκεδάζεις και -αν μη τι άλλο- αποτελεί μία αξιοπρεπής κινηματογραφική επιλογή. Τι κι αν είναι κάπως ρηχή; Με τόση πλύση εγκεφάλου από την τηλεόραση με τα πολυπληθή talent show, η θέασή της στο διαδίκτυο ή σε DVD αποτελεί μια διέξοδο από την ισοπέδωση των εγκεφαλικών κυττάρων!

 

ΓΛΥΚΟ ΨΕΜΑ (2010, Des vrais mensonges/ Beautiful Lies)

 

Σκηνοθεσία: Πιερ Σαλβατορί

Παίζουν: Οντρέ Τοτού, Ναταλί Μπαέ, Σαμί Μπουαζιλά

Διάρκεια: 105΄

Διαβάστε   Ο Τζον Κάρπεντερ αισθάνεται μια χαρά μέσα στον... "θάλαμο του τρόμου"!