Βραβείο Ground Glass για εξαιρετική συνεισφορά στο πεδίο των πειραματικών μέσων στην Αντουανέττα Αγγελίδη από το Φεστιβάλ Prismatic Ground της Νέας Υόρκης

Mε το Βραβείο Ground Glass για το 2024 θα τιμηθεί η Αντουανέττα Αγγελίδη, για εξαιρετική συνεισφορά στο πεδίο των πειραματικών μέσων. Η τιμή συνοδεύεται από αφιέρωμα στο έργο της, που θα λάβει χώρα το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Μαΐου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Prismatic Ground, στα διάσημα Anthology Film Archives στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθεί η ανακοίνωση για το βραβείο (σε μετάφραση):

“Το Βραβείο Ground Glass για το 2024, για εξαιρετική συνεισφορά στο πεδίο των πειραματικών μέσων, απονέμεται στην Ελληνίδα σκηνοθέτρια Αντουανέττα Αγγελίδη (73), για την αγρίως ευφάνταστη συνεισφορά της στην αισθητική του φεμινιστικού κινηματογράφου, και για την αφοσίωσή της στον κινηματογράφο ως ερευνητικό μέσο. Το έργο ζωής της Αγγελίδη αναζήτησε τη γυναικεία πρωτοπορία, και την κατασκευή μιας οπτικής γλώσσας που μπορεί να εκφράσει «την περιπέτεια του γυναικείου σώματος», όπως γράφτηκε σε μία κριτική. Οι ταινίες της, ελάχιστα προβεβλημένες στην Αμερική, παρουσιάζουν το γυναικείο ασυνείδητο ως δύναμη αποσταθεροποίησης των κυρίαρχων δομών. Πελεκώντας τα θεμέλια του πολιτισμού, η κάθε ταινία γίνεται ένα είδος ιδιωτικού λατομείου, όπου τα θραύσματα βγαίνουν στο φως και μετά χρησιμοποιούνται για παιχνίδι. Τι είναι το βίωμα πέρα από την περιγραφή; Τι είναι το γυναικείο υποκείμενο πέρα από την εικαστική της απεικόνιση; Ποια είναι η συσχετιστική βαρύτητα μεταξύ της υλικής ζωής και των δυνατοτήτων που βρίσκουμε στα όνειρα;” Courtney Stephens

Σε αναγνώριση των επιτευγμάτων της Αγγελίδη, το Prismatic Ground θα παρουσιάσει ρετροσπεκτίβα με τις ταινίες της στα Anthology Film Archives, το Σάββατο 11 Μαΐου και την Κυριακή 12 Μαΐου, ως μέρος του Φεστιβάλ του 2024, από έναν συνδυασμό από νέες ψηφιακές αποκαταστάσεις και κόπιες 35mm. Όλες οι ταινίες εκτός από μία [τον Τόπο] θα προβληθούν για πρώτη φορά στη Βόρεια Αμερική. Το βιογραφικό πορτραίτο [της Αγγελίδη] Έμμονες ώρες στον τόπο της πραγματικότητας (2022) της Ρέας Βαλντέν θα συνοδέψει τη ρετροσπεκτίβα. Και οι δυο δημιουργοί θα είναι παρούσες στις προβολές για συζήτηση με το κοινό.

Διαβάστε   Προβολή της ταινίας "Κλέφτης ή η Πραγματικότητα" της Αντουανέττας Αγγελίδη στα πλαίσια του προγράμματος "Αντιγόνες: Σώματα της αντίστασης στο σύγχρονο κόσμο"

 

Το πρόγραμμα των προβολών του αφιερώματος:

 

Σάββατο 11 Μαΐου

5:00μμ 121280 Ritual & Idées Fixes/Dies Irae

7:15μμ Κλέφτης ή η Πραγματικότητα

9:00μμ Οι ώρες – Μια τετράγωνη ταινία

 

Κυριακή 12 Μαΐου

4:15μμ Έμμονες ώρες στον τόπο της πραγματικότητας

9:00μμ Τόπος