“Βασιλιάδες του Κόσμου”: Μια σουρεαλιστική και επικίνδυνη οδύσσεια στη βίαιη κληρονομιά της σύγχρονης Κολομβίας

Ο Ρα, ένας φτωχός έφηβος, λαμβάνει ένα πολυαναμενόμενο γράμμα. Η κυβέρνηση της Κολομβίας του έχει στείλει ένα πιστοποιητικό που κατοχυρώνει το ιδιοκτησιακό του δικαίωμα του στη γη των προγόνων του, την οποία είχαν υφαρπάξει παραστρατιωτικές ομάδες από την οικογένειά του δεκαετίες νωρίτερα.

Μεθυσμένος από την προοπτική του να αποκτήσει επιτέλους ένα σπίτι, μαζεύει την οικογένεια που έχει ο ίδιος επιλέξει: πέντε αγόρια που ψάχνουν παλιοσίδερα στους δρόμους του Μεντεγίν. Μαζί ξεκινούν ένα ταξίδι ζωής σε ένα τοπίο όπου τα καταπράσινα δάση και η πυκνή ομίχλη κρύβουν μια πανδημία διάχυτης βίας.

Πέντε μικροί βασιλιάδες χωρίς βασίλειο,  πέντε παιδιά χωρίς στέγη και χωρίς κανέναν ενήλικα να τους ψάχνει,  σε αναζήτηση της  δικής τους Γης της Επαγγελίας, ξεκινούν μία άγρια περιπλάνηση στο πουθενά -όπου όλα μπορούν να συμβούν. «Να προσέχετε και να συμπεριφέρεστε σωστά», τους συμβουλεύει μία γυναίκα, «ώστε να είστε οι τελευταίοι που θα σκοτώσουν»…

Οι Βασιλιάδες του Κόσμου είναι μια ταινία για την ανυπακοή, τη φιλία και την αξιοπρέπεια, μια σουρεαλιστική και επικίνδυνη οδύσσεια στη βίαιη κληρονομιά της σύγχρονης Κολομβίας, γεμάτη απρόοπτα και καταιγιστική δράση, στο μαγευτικό τοπίο μιας αντιφατικής χώρας, με (αντι)ήρωες πέντε παιδιά του δρόμου  που προσπαθούν, ολομόναχα, να διεκδικήσουν το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή, σε ένα υποτυπώδες «σπίτι».

Ένα απελπισμένο ταξίδι επιβίωσης που άλλοτε μοιάζει τρομακτικό σαν εφιάλτης κι άλλοτε ονειρικό και ευαίσθητο. Μια διεισδυτική ματιά στην αδικία και τον αποκλεισμό που υφίστανται όσοι στερούνται βασικών δικαιωμάτων: ένα όνομα, μία οικογένεια, έναν τόπο και χρόνο γέννησης…

Και ταυτόχρονα, μία αποκαλυπτική ταινία για τη Λατινική Αμερική σήμερα, από την δημιουργό του Killing Jesus, που συζητήθηκε και διακρίθηκε στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ.

Διαβάστε   Το "Jumanji-Welcome to the Jungle" σε πανελλήνια πρώτη προβολή στο Cine Orfeas στην Κέρκυρα

Η ταινία απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν και αποτέλεσε την επίσημη πρόταση της Κολομβίας για τα Όσκαρ.

 

Βασιλιάδες του Κόσμου (The Kings of the World/Los Reyes del Mundo, 2022)

Σκηνοθεσία: Laura Mora

Ηθοποιοί: Carlos Andrés Castañeda, Davison Florez, Cristian Campaña, Brahian Acevedo, Cristian David Duque, Violeta Zabala, Jacqueline Duque

Διάρκεια: 110′

Η ταινία θα προβάλλεται στους κινηματογράφους από την Πέμπτη Μαΐου 2024 .