Αφιέρωμα με τίτλο “Φρούιτ Τσαν: η αβάσταχτη ελαφρότητα της καθημερινότητας” από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Έναν από τους εκπροσώπους του Νέου Κύματος του Χονγκ Κονγκ, τον Φρούιτ Τσαν, τιμά η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης στο πρώτο αφιέρωμα της νέας κινηματογραφικής σεζόν. Το αφιέρωμα, με τίτλο Φρούιτ Τσαν: η αβάσταχτη ελαφρότητα της καθημερινότητας, θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, από την Κυριακή 11 έως την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του ΟΛΥΜΠΙΟΝ.

Το σινεμά του Χονγκ Κονγκ έρχεται για έκτη φορά στη Θεσσαλονίκη, μέσα από τη συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το Hong Kong Economic and Trade Office in Brussels.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, θα προβληθούν τέσσερις από τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες του Φρούιτ Τσαν, ταινίες που προσφέρουν μια ρεαλιστική καταγραφή των τελευταίων δεκαετιών, η οποία αναδεικνύει την κοινωνικοπολιτική ιδιαιτερότητα του Χονγκ Κονγκ, όχι μόνο στο τέλος του αιώνα, αλλά ακόμη και σήμερα. Μια «αβάσταχτη ελαφρότητα της καθημερινότητας» και των αγώνων για επιβίωση των ηρώων της. Πρόκειται για τα φιλμ: Made in Hong Kong (1997), Little Cheung (1999), Dumplings (2004) και The midnight after (2014).

 

Πρόγραμμα προβολών

 

Κυριακή 11/10: Made in Hong Kong (21:00)

Δευτέρα 12/10: Little Cheung (21:00)

Τρίτη 13/10: Dumplings (21:30)

Τετάρτη 14/10: The midnight after (21:00)

 

Είσοδος ελεύθερη με την έκδοση μηδενικού εισιτηρίου την ημέρα της προβολής.

 

Οι ταινίες


Made in Hong Kong
(Χονγκ Κονγκ, 1997)

Σκηνοθεσίασενάριο: Φρούιτ Τσαν / Fruit Chan. Με τους: Sam Lee, Neiky Hui-Chi Yim, Wenders Li. Γλώσσα: Καντονέζικα. Έγχρωμη, 109΄.

Μικροαπατεώνες που ζουν στο περιθώριο του αστικού ιστού του Χονγκ Κονγκ παλεύουν να βρουν νόημα στην αθεράπευτα βίαιη ύπαρξή τους.

Διαβάστε   Ο Φεντερίκο Φελίνι στο... "πανηγύρι των τρελών" από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Κυριακή 11/10 στις 21:00

 

Little Cheung (Χονγκ Κονγκ, 1999)

Σκηνοθεσία – σενάριο: Φρούιτ Τσαν / Fruit Chan. Με τους: Yuet-Ming Yiu, Wai-Fan Mak, Yuet-Man Mak. Γλώσσα: Καντονέζικα. Έγχρωμη, 118΄.

Ο μικρός Τσέουνγ είναι ένας εννιάχρονος, μεγαλωμένος στους δρόμους, που ζει σε μια κακόφημη γειτονιά του Χονγκ Κονγκ λίγο πριν την επανένωσή της με την Κίνα. Οι γονείς του δουλεύουν ασταμάτητα στο εστιατόριό τους κι έτσι ο Τσέουνγκ δένεται ακόμη περισσότερο με τη γιαγιά του αλλά και με τη φίλη του Φαν, μια παράνομη μετανάστρια από την Κίνα. Όλα θα αλλάξουν όμως όταν ο Τσέουνγκ θα προσπαθήσει να αναζητήσει τον μεγάλο του αδερφό, τον οποίο έχει αποκηρύξει η οικογένειά του.

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Δευτέρα 12/10 στις 21:00

 

Dumplings  (Ακατάλληλη για κάτω των 18 ετών) (Χονγκ Κονγκ, 2004)

Σκηνοθεσία – σενάριο: Φρούιτ Τσαν / Fruit Chan. Με τους: Pauline Lau, Tony Ka Fai Leung, Bai Ling. Γλώσσα: Καντονέζικα, Μανδαρινικά. Έγχρωμη, 91΄.

Η διάσημη συνταγή για ντάμπλινγκς (παραδοσιακά κινέζικα ψωμάκια) της θείας Μέι φημίζεται ότι φέρνει αιώνια νεότητα σε όποιον τη δοκιμάσει. Μια ξεπεσμένη πρώην ντίβα όμως είναι αποφασισμένη να βρει το μυστικό συστατικό. Η μικρού μήκους εκδοχή της ταινίας αποτέλεσε τμήμα του αιρετικού φιλμ «The three… extremes» που συντάραξε το σινεμά της Άπω Ανατολής.

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Τρίτη 13/10 στις 21:30

 

The midnight after (Χονγκ Κονγκ, 2014)

Σκηνοθεσία – σενάριο: Φρούιτ Τσαν / Fruit Chan. Με τους: Suet Lam, Lam Wong, Cheuk-Ling Tin. Γλώσσες:  Καντονέζικα, Ιαπωνικά, Αγγλικά Έγχρωμη, 124΄.

Μια νύχτα όπως όλες οι άλλες στο Χονγκ Κονγκ. Ξαφνικά, μια ομάδα ετερόκλητων ανθρώπων επιβιβασμένων σε ένα μικρό λεωφορείο θα αντιληφθεί ότι η πόλη έχει ακινητοποιηθεί πλήρως. Ψυχή δεν υπάρχει πουθενά. Μόνο τα νέον φώτα συνεχίζουν να ανάβουν υποδηλώνοντας ανθρώπινη παρουσία.

Διαβάστε   Το 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος έρχεται στη Θεσσαλονίκη

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Τετάρτη 14/10 στις 21:00

 

*Η φωτογραφία του θέματος προέρχεται από την ταινία Little Cheung (1999)