Αφιέρωμα με τίτλο “Σινεμά και Φωτογραφία” από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης διοργανώνει αφιέρωμα με τίτλο «Σινεμά και Φωτογραφία» από την Κυριακή 28 Νοεμβρίου έως την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι) που πραγματοποιείται κάθε χρόνο με την υποστήριξη του MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Ειδικά φέτος, το αφιέρωμα είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα εκδηλώσεων της Thessaloniki Photobiennale 2021.

Στο πλαίσιο του νέου αφιερώματος της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης θα προβληθούν οι παρακάτω ταινίες:

  • Το ντοκιμαντέρ Εγωιστές, σε συνεργασία με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα
  • Τα ντοκιμαντέρ Η μεξικάνικη βαλίτσα και Witkin & Witkin της Τρίσα Ζιφ, μιας από τις διασημότερες επιμελήτριες φωτογραφικών εκθέσεων στον κόσμο
  • Το Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Άνοιξη, του Κιμ Κι-ντουκ, με την αξεπέραστη διεύθυνση φωτογραφίας, καθώς και
  • Το φωτογραφικό οδοιπορικό Πρόσωπα & Ιστορίες της Ανιές Βαρντά και του εικαστικού JR.

Παράλληλα, οι τρεις από τις ταινίες του αφιερώματος, τα ντοκιμαντέρ Εγωιστές, Η μεξικάνικη βαλίτσα και Witkin & Witkin θα είναι διαθέσιμα και στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ (online.filmfestival.gr), από τη Δευτέρα 29/11, στις 10:00, έως την Πέμπτη 02/12, στις 23:30. Η θέαση θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου στις 23:30.

 

Πρόγραμμα προβολών

Κυριακή 28/11

21:00:  Εγωιστές (δωρεάν προβολή)

 

Δευτέρα 29/11

21:00: Η μεξικάνικη βαλίτσα

 

Τρίτη 30/11

21:00:  Witkin & Witkin

 

Τετάρτη 01/12

21:00: Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Άνοιξη

 

Πέμπτη 02/12

21:00: Πρόσωπα & Ιστορίες

 

Οι ταινίες του αφιερώματος:

Εγωιστές / Selfish / Égoïste (2021)

Σκηνοθεσία: Στεφάν Σαντινί, Ζεραλντίν Αντρέ, Λόρενς Χένιγκ, Πιερ-Υβ Μπερνάρ / Stéphane Santini, Géraldine André, Laurence Hoenig, Pierre-Yves Bernard. Αφήγηση: Αντώνης Καφετζόπουλος. Γλώσσες: Γαλλικά, Αγγλικά. Έγχρωμη, 55΄.

Διαβάστε   Αφιέρωμα με τίτλο "Κερκ Ντάγκλας: Η μοναξιά των γενναίων" από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Σαράντα εργαζόμενοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, καθώς και τα αγαπημένα τους πρόσωπα, μιλούν χωρίς επιφυλάξεις για τον κίνδυνο, τη δέσμευση, την πρώτη αποστολή, τα βαθύτερα συναισθήματα, το πάθος, την επιστροφή στο σπίτι και τις ανείπωτες εμπειρίες που έχουν βιώσει.

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Κυριακή, 21:00

Η προβολή της ταινίας, τόσο στην αίθουσα Σταύρος Τορνές όσο και διαδικτυακά, είναι δωρεάν για το κοινό.

Μετά την ολοκλήρωση της προβολής, θα ακολουθήσει συζήτηση με ‘Ελληνες εργαζόμενους στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι θα μιλήσουν για τις προσκλήσεις που αντιμετωπίζουν στις αποστολές τους σε όλο τον κόσμο.

 

Η μεξικάνικη βαλίτσα / The Mexican Suitcase / La maleta Mexicana (Μεξικό-Ισπανία-ΗΠΑ-Γαλλία, 2011)

Σκηνοθεσία: Τρίσα Ζιφ / Trisha Ziff. Παίζουν: Ernest Alós, Juan Diego Botto, Sebastian del Amo. Γλώσσες: Ισπανικά, Καταλανικά, Αγγλικά. Έγχρωμη/Ασπρόμαυρη, 86’

Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία τριών κουτιών, που έμειναν γνωστά με το προσωνύμιο «Η μεξικάνικη βαλίτσα», τα οποία περιείχαν αρνητικά από φωτογραφικά ντοκουμέντα του Ισπανικού Εμφυλίου, τα οποία είχε τραβήξει ο θρυλικός φωτορεπόρτερ Ρόμπερτ Κάπα.

Μετά την ολοκλήρωση της προβολής, θα ακολουθήσει συζήτηση με την Ηρώ Κατσαρίδου, ιστορικό τέχνης και επιμελήτρια στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Δευτέρα, 21:00

 

Witkin & Witkin (Μεξικό-ΗΠΑ, 2017)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Τρίσα Ζιφ / Trisha Ziff. Παίζουν: Jerome Witkin, Joel-Peter Witkin. Γλώσσες: Αγγλικά, Ισπανικά. Έγχρωμη, 90’

Εξερευνώντας τον κόσμο δύο πανομοιότυπων διδύμων, η σκηνοθέτιδα βυθίζεται σε έναν κόσμο δύο καλλιτεχνών (ενός διάσημου φωτογράφου και ενός ζωγράφου) που μοιράζονται την παιδική τους ηλικία αλλά η ζωή τους οδήγησε σε τελείως διαφορετικές κατευθύνσεις.

Μετά την ολοκλήρωση της προβολής, θα ακολουθήσει συζήτηση με την Αρετή Λεοπούλου, επιμελήτρια στο MOMus-ΜΦΘ.

Διαβάστε   Dolphin Man: ελεύθερη κατάδυση στον εσώτερο εαυτό μας

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Τρίτη, 21:00

 

Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Άνοιξη / Spring, Summer, Fall, Winterand Spring (Νότια Κορέα-Γερμανία, 2003)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Κιμ Κι-ντουκ / Kim Ki-duk. Παίζουν: Ki-duk Kim, Yeong-su Oh, Jong-ho Kim. Γλώσσα: Κορεατικά. Έγχρωμη, 103

Με φόντο την σαν σε όνειρο εικόνα ενός μοναστηριού που μοιάζει να επιπλέει στο νερό μιας λίμνης, ζωγραφίζονται πανοραμικές εικόνες της ζωής στην διάρκεια τεσσάρων εποχών. Άνοιξη: ο μικρός μοναχός αφαιρεί τις ζωές ζώων από αθωότητα. Καλοκαίρι: ο νεαρός μοναχός μαθαίνει για τον έρωτα και την εμμονή. Φθινόπωρο: ο νεαρός μοναχός παλεύει με το κακό. Χειμώνας: ο ώριμος μοναχός σε μέρες φώτισης …και Άνοιξη: ακόμη ένας μικρός μοναχός. Ο κύκλος των τεσσάρων εποχών.

Μετά την ολοκλήρωση της προβολής, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τη Μαρία Κοκορότσκου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια στο MOMus-ΜΦΘ.

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Tετάρτη, 21:00

 

Πρόσωπα & Ιστορίες / Faces Places / Visages Villages (Γαλλία, 2017)

Σκηνοθεσία-σενάριο: JR & Ανιές Βαρντά / JR & Agnès Varda. Παίζουν: Agnès Varda, JR. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμη, 89’

Μια ευτυχής συνεργασία ανάμεσα στη «γιαγιά της Νουβέλ Βαγκ» και στον εικαστικό καλλιτέχνη JR, η οποία ξεκινά από ένα φωτογραφικό πρότζεκτ-οδοιπορικό στα χωριά της Γαλλίας και καταλήγει σ’ έναν ύμνο για το αποτύπωμα που αφήνουν οι πιο απρόβλεπτες συναντήσεις, υφαίνοντας μια φιλία που θεμελιώνεται σε ένα διαπεραστικό βλέμμα στον κόσμο, στη ζωή και στους ανθρώπους.

Μετά την ολοκλήρωση της προβολής, θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Ηρακλή Παπαϊωάννου, επιμελητή στο MOMus-ΜΦΘ.

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη, 21:00