Αποδημητικά Πουλιά

Η εναρκτήρια νότα που ξεκίνησε το τραγούδι του εμπορίου ναρκωτικών στην Κολομβία, γίνεται προσωπική υπόθεση μέσα από την τραγική ιστορία μιας οικογένειας ιθαγενών που βρίσκονται, σχεδόν αυθόρμητα, αναμεμειγμένοι στην αναπτυσσόμενη επιχείρηση πώλησης μαριχουάνας σε νέους Αμερικανούς της δεκαετίας του ‘70. Το εύκολο χρήμα μοιάζει να τους χαρίζει όλα όσα ονειρεύονταν μα παράλληλα διαβρώνει τους παραδοσιακούς θεσμούς της κοινότητας. Όταν η απληστία και το πάθος έρχονται σε σύγκρουση με τους άγραφους νόμους τιμής, ξεσπά ένας εμφύλιος πόλεμος που θέτει σε κίνδυνο τον πολιτισμό, τις προγονικές παραδόσεις τους ακόμη και την ίδια τους τη ζωή!

Μία ταινία μυθοπλασίας βαμμένη στο χρώμα του ακόρεστου πάθους του σύγχρονου κόσμου που έρχεται σε βίαιη σύγκρουση με την παράδοση.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας “Νύχτες Πρεμιέρας”, Λουκάς Κατσίκας, γράφει στον κατάλογο του 24ου Φεστιβάλ:

Τρία χρόνια αφότου διεκδίκησε το ξενόγλωσσο Όσκαρ, ο δημιουργός του εξωτικού «Στην Αγκαλιά του Φιδιού» μετακομίζει από τις ζούγκλες του Αμαζονίου στις ερήμους της Κολομβίας, για λογαριασμό ενός βίαιου και υποβλητικού έπους, που αποτέλεσε την επίσημη έναρξη του φετινού Δεκαπενθημέρου Σκηνοθετών στις Κάννες

Χωρισμένη σε πέντε κεφάλαια – τραγούδια, και καλύπτοντας ένα χρονικό πλαίσιο τριών δεκαετιών, από τα μέσα του ’60 μέχρι τις αρχές του ’80, η ταινία παρακολουθεί  δυο φατρίες ιθαγενών στην έρημο της Βόρειας Κολομβίας να συγκρούονται όταν τα νεώτερα μέλη τους εμπλέκονται με την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και στην πορεία παραβιάζουν τους κώδικες ηθικής με τους οποίους γαλουχήθηκαν.

Σαν ένα βίαιο γκανγκστερικό φιλμ το οποίο έχασε το δρόμο του από τον πολιτισμό και κατέληξε να περιπλανιέται σε αφιλόξενες στέπες, το δημιούργημα των Σίρο Γκέρα και Κριστίνα Γκαλέγκο μοιάζει να βαδίζει σε περιοχές που παλιότερα είχαν διαβεί οι καταραμένοι ήρωες του Σαμ Πέκινπα. Ζωηρά χρωματισμένο και γυρισμένο σε σινεμασκόπ, το «Αποδημητικά Πουλιά» μεταμορφώνεται σε μια γνήσια τραγωδία πάνω στη σύγκρουση της παράδοσης με τον πολιτισμένο κόσμο και την αιώνια ροπή του ανθρώπου προς την αυτοκαταστροφή.

CIRO GUERRA & CRISTINA GALLEGO

Ο Σίρο Γκέρα (Κολομβία, 1981) έχει σκηνοθετήσει το «Στην αγκαλιά του φιδιού», την πρώτη ταινία από την Κολομβία που ήταν υποψήφια για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Με τη Γκαγιέγο (Κολομβία, 1978 , δημιούργησαν την εταιρεία παραγωγής «Ciudad Lunar» το 2001 και μαζί σκηνοθέτησαν την ταινία «Αποδημητικά Πουλιά» , η οποία επίσης είναι η επίσημη υποψηφιότητα της Κολομβίας στα Όσκαρ 2019.

Διαβάστε   "Οι Δύο Πάπες": Μια ενδόμυχη ματιά σε μια ιστορική στιγμή για την Καθολική Εκκλησία

 

Αποδημητικά Πουλιά (Birds of Passage/Pájaros de verano)

Σκηνοθεσία: Σίρο Γκέρα, Κριστίνα Γκαλέγκο

Ηθοποιοί: Carmiña Martínez, Jhon Narváez, José Acosta, José Vicente Cotes, Juan Martínez, Natalia Reyes

Διάρκεια: 125΄

Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στους ελληνικούς κινηματογράφους την Πέμπτη 31 Γενάρη 2019