Έναρξη καταθέσεων προτάσεων για το τμήμα της Αγοράς του 60ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα λάβει χώρα μεταξύ 31/10/2019 έως τις 10/11/2019. Στο πλαίσιο αυτό ισχύουν τα παρακάτω:

 

ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

►Αγορά Film Market 2-9 Νοεμβρίου 2019

►15ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads 6-9 Νοεμβρίου 2019

►Agora Works in Progress 7 Νοεμβρίου 2019

Thessaloniki-Locarno Industry Academy International 4-9 Νοεμβρίου 2019

 

Η Αγορά, το αναπτυξιακό τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καλεί τους ενδιαφερόμενους κινηματογραφιστές να καταθέσουν τα κινηματογραφικά σχέδια και τις ταινίες τους στα τμήματα Agora Film Market, Crossroads Co-production Forum και Agora Works in Progress του επετειακού 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου 2019.

Για τέταρτη χρονιά, σε ταινία του τμήματος Agora Works in Progress, θα απονεμηθεί το Eurimages Lab Project Award, το οποίο χρηματοδοτεί παραγωγές που διακρίνονται για την πρωτοποριακή τους ματιά μέχρι το ποσό των 50.000€ για την αποπεράτωσή τους (post-production).

Οι χώρες στις οποίες επικεντρώνεται η Αγορά και που έχουν δυνατότητα να καταθέσουν προτάσεις και ταινίες είναι οι εξής: Αίγυπτος, Αλβανία, Αλγερία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κόσοβο, Κροατία, Κύπρος, Λίβανος, Λιβύη, Μάλτα, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Ουγγαρία, Παλαιστίνη, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Συρία, Τουρκία, Τσεχία, Τυνησία.

 

AGORA FILM MARKET

 

***ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ: 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019***

Το Agora Film Market προωθεί την πλειοψηφία των ταινιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ΦΚΘ, αλλά και ταινίες από τις χώρες στις οποίες επικεντρώνεται η Αγορά και δεν συμμετέχουν στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Με αυτό τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα σε μεγαλύτερο αριθμό ταινιών να βρουν το δρόμο προς άλλα φεστιβάλ και εταιρίες διανομής. Επίσης, παρουσιάζεται και μια επιλογή από ελληνικές ταινίες παραγωγής των δύο τελευταίων ετών. Στόχος της Αγοράς είναι να φέρει σε επαφή τους επαγγελματίες με τους σκηνοθέτες και παραγωγούς για νέες και μελλοντικές συνεργασίες.

Διαβάστε   Προσκλήσεις συμμετοχής από το 13ο Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων

Η Αγορά υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Creative Europe.

 

15ο ΦΟΡΟΥΜ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΩΝ CROSSROADS

 

***ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ: 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019***

Στόχος του Crossroads Co-production Forum είναι να υποστηρίξει τους παραγωγούς ταινιών μυθοπλασίας μεγάλου μήκους που σχετίζονται με τις περιοχές της Μεσογείου, της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Ως προς τα χαρακτηριστικά στοιχεία καταλληλότητάς τους, οι ταινίες αυτές πρέπει να είναι παραγωγές ή συμπαραγωγές από χώρες αυτών των γεωγραφικών περιοχών ή ταινίες των οποίων συγκεκριμένα στοιχεία της ιστορίας τους συνδέονται με αυτές τις περιοχές. Οι παραγωγοί των επιλεγμένων κινηματογραφικών σχεδίων θα έχουν την δυνατότητα να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τα σχέδιά τους με συμπαραγωγούς, διανομείς, εκπροσώπους εταιριών πωλήσεων (sales agents) και ειδικούς κορυφαίων τομέων παραγωγής.

Φέτος, το Crossroads αναζητά και θα επιλέξει δύο έως τρία πρότζεκτ, από τα δεκαπέντε συνολικά, τα οποία εστιάζουν στο νεανικό κοινό ηλικίας έως 14 χρονών, στοχεύοντας στην υποστήριξη και ανάπτυξη της παιδικής ταινίας στην ευρύτερη περιοχή.

Στις προηγούμενες διοργανώσεις του, το Crossroads συμπεριέλαβε κινηματογραφικά σχέδια από σκηνοθέτες όπως οι Deniz Gamze Erguven (Οι Ατίθασες), Πέννυ Παναγιωτοπούλου (September), Άγγελος Φραντζής (Ακίνητο Ποτάμι), Annemarie Jacir (When I Saw You), Layla Bouzid (As I Open my Eyes), Σοφία Εξάρχου (Park), Ofir Raul Graizer (The Cakemaker), Gjorce Stavreski (Secret Ingredient), μεταξύ άλλων.

Τα βραβεία του Crossroads Co-production Forum περιλαμβάνουν:

  • Το μεγάλο βραβείο post-production (εικόνα και ήχο) από την εταιρία Δύο Τριάντα Πέντε (2|35)
  • Το βραβείο ανάπτυξης σεναρίου αξίας 8.000 ευρώ από το CNC (Centre National du Cinema et de l’ image animee)
  • Το Producer’s Network του Φεστιβάλ των Καννών, το οποίο χορηγεί διαπίστευση στον βραβευμένο παραγωγό, προκειμένου να συμμετάσχει στο προσεχές Producer’s Network
  • Το Sofia Meetings του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας επιλέγει ένα κινηματογραφικό σχέδιο που θα παρουσιαστεί στην προσεχή διοργάνωση, τον Μάρτιο του 2020
  • Το Mediterranean Film Institute Script 2 Film Workshops χορηγεί μια υποτροφία σε ένα κινηματογραφικό σχέδιο
  • H γαλλική συμβουλευτική εταιρία Initiative Film προσφέρει τις υπηρεσίες της σε ένα ελληνικό κινηματογραφικό σχέδιο
  • To Cinemed επιλέγει τουλάχιστον ένα ελληνικό κινηματογραφικό σχέδιο για το Development Grant που διοργανώνει ετησίως
  • Το βραβείο THESSALONIKIEAVE Marketing Workshop Scholarship για το οποίο θα επιλεχθεί ένας παραγωγός για το εργαστήρι Marketing
Διαβάστε   Ο επίσημος κατάλογος του 60ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με όλες τις λεπτομέρειες της φετινής επετειακής διοργάνωσης

Το Crossroads συνεργάζεται επίσης και με το MIDPOINT – A Training and Networking Platform for Film and TV Development.

 

ΑΓΟΡΑ WORKS IN PROGRESS

 

***ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ: 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019***

Το τμήμα Agora Works in Progress της Αγοράς του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί προβολές οι οποίες αφορούν αποκλειστικά στους ειδικούς καλεσμένους της Αγοράς και παρουσιάζονται στους παραγωγούς, εκπροσώπους πωλήσεων (sales agents), διανομείς και εκπροσώπους φεστιβάλ που θα είναι παρόντες στην 60ή διοργάνωση. Με αυτό τον τρόπο, οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να είναι οι πρώτοι που θα ανακαλύψουν ταινίες μεγάλου μήκους από τη Μεσόγειο, την κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, σε ένα στάδιο αμέσως πριν την ολοκλήρωση τους.

Εκτός από το βραβείο Lab Project Award του Eurimages, η Αγορά για ένατη συνεχή χρονιά συνεργάζεται με την εταιρεία Graal, η οποία προσφέρει το βραβείο συμπαραγωγής με υπηρεσίες post-production σε μια ταινία του Agora Works in Progress.

Ανάμεσα στις ταινίες που έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν στο Works in Progress της Αγοράς περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και οι εξής: Papicha της Mounia Meddour (Ένα Κάποιο Βλέμμα 2019 Φεστιβάλ Καννών), Rêves de jeunesse του Alain Raoust (ACID 2019, Φεστιβάλ Καννών), Suntan του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (Ρότερνταμ, SXSW 2016), Αγκάθι του Γαβριήλ Τζάφκα (CPH: PIX, Θεσσαλονίκη 2017), Σύμπτωμα του Άγγελου Φραντζή (Τορίνο, Θεσσαλονίκη 2015), Μικρή άρκτος της Ελισάβετ Χρονοπούλου (Γκέτενμποργκ 2016), Μικρό ψάρι του Γιάννη Οικονομίδη (Διαγωνιστικό τμήμα – Βερολίνο 2014), Για Πάντα της Μαργαρίτας Μαντά (Κάιρο – Αργυρή Πυραμίδα / Βραβείο Σκηνοθεσίας 2015), Next to Her του Άσαφ Κόρμαν (Quinzaine des Realisateurs – Κάννες 2014, Αργυρός Αλέξανδρος – ΦΚΘ 2014), Στο Σπίτι του Αθανάσιου Καρανικόλα (Forum – Βερολίνο 2014), My Dog Killer της Mira Fornay (Tiger Award – Ρότερνταμ 2014), Luton του Μιχάλη Κωνσταντάτου (Σαν Σεμπαστιάν 2013), Όταν σε Είδα της Ανμαρί Τζασίρ (Τορόντο 2012), Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού του Έκτωρα Λυγίζου (Διαγωνιστικό τμήμα – Κάρλοβι Βάρι 2012).

Διαβάστε   Η Κριτική Επιτροπή του 59ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το βραβείο Lab Project του τμήματος Works in Progress χορηγείται από το Eurimages. Το βραβείο Agora Works in Progress χορηγείται από την εταιρία Graal. S.A.

 

THESSALONIKI-LOCARNO INDUSTRY ACADEMY INTERNATIONAL

 

***ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ: 2–31 ΙΟΥΛΙΟΥ, 2019***

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, παρουσιάζουν το Thessaloniki-Locarno Industry Academy International. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που λειτουργεί ήδη επιτυχώς στην Ελβετία, το Μεξικό, τη Βραζιλία και τη Νέα Υόρκη με σκοπό να βοηθήσει τους νέους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου που ειδικεύονται στην προώθηση και διανομή ταινιών. Απευθύνεται επίσης σε επαγγελματίες των new media και τους βοηθά να επεκτείνουν την εμπειρία τους και το επαγγελματικό τους δίκτυο στα πεδία των διεθνών πωλήσεων, μάρκετινγκ, διανομή και προγραμματισμό ταινιών.

Το πρόγραμμα δέχεται κατά προτεραιότητα συμμετέχοντες από την Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και όλες τις χώρες της Μεσογείου, και δευτερευόντως συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο.

Οι νέοι εκπρόσωποι πωλήσεων (sales agents), διανομείς και new media επαγγελματίες που θα παρακολουθήσουν το Industry Academy International στη Θεσσαλονίκη, θα πάρουν μέρος σε ένα ξεχωριστό εργαστήρι στο οποίο θα έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν, να μοιραστούν εμπειρίες και να συναντηθούν με βασικούς παίκτες της διεθνούς κινηματογραφικής σκηνής μέσω συζητήσεων, παρουσιάσεων case study και ομαδικής εργασίας.

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από τη Faliro House Productions.