26ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Busan: This is the Way…

Γράφει ο Νίκος Αλέτρας

Κατά ένα παράδοξο τρόπο, η εμπειρία μου με το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Busan μου φέρνει στο νου την φράση moto της σειράς της Disney The Mandalorian “This is the Way”. Ναι, χωρίς αμφιβολία αυτός είναι ο δρόμος (ή ο τρόπος) για να κάνει κάποιος ένα επιτυχημένο και αειφορικό κινηματογραφικό φεστιβάλ. Το φεστιβάλ του Busan που διανύει αυτές τις μέρες την 26η διοργάνωσή του (την οποία έχω την τιμή να παρακολουθώ online) ανακάλυψε τον τρόπο ώστε να συνδυάσει ένα απίστευτα περίπλοκα…απλό πρόγραμμα, με έναν απίστευτο σεβασμό προς το κοινό του και τους προσκεκλημένους του. Το αποτέλεσμα είναι ένα φεστιβάλ, πραγματική γιορτή του σινεμά, που δεν περιορίζεται μόνο στην αίθουσα, αλλά και στην ψηφιακή της συνέχεια, στις παντός είδους οθόνες (όπου και αν βρίσκονται αυτές). Το πρόγραμμα του φεστιβάλ συνδυάζει δύο πράγματα: την ανυπέρβλητη αγάπη του κορεάτικου κοινού για το σινεμά (στην Κορέα αυτό ονομάζεται Cinemania και όχι Cinephilia) και τον απόλυτο σεβασμό στην βιομηχανία του κινηματογράφου που έχει όμως συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: υψηλού επιπέδου παραγωγές που φέρουν ένα ευδιάκριτο και αδιαμφισβήτητο καλλιτεχνικό στίγμα. Κοντολογίς το φεστιβάλ του Busan χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια, κάτι που πρέπει να επιδιώκει κάθε κινηματογραφικό φεστιβάλ. Και το πρόγραμμά του με τις ενότητες που το απαρτίζουν, το αποδεικνύει περίτρανα:

 

Gala Presentation

Μια ενότητα, στην οποία συμμετέχουν οραματιστές δημιουργοί και ηθοποιοί, οι οποίοι παρουσιάζουν τις δουλειές τους στο εορταστικό πλαίσιο του φεστιβάλ.

 

Icons

Μια επιλογή με τις πιο πρόσφατες ταινίες σύγχρονων εμβληματικών κινηματογραφιστών από όλο τον κόσμο.

 

Ένα παράθυρο στον ασιατικό κινηματογράφο (A Window on Asian Cinema)

Διαβάστε   "Cinema made in Italy": Έρχεται το 2ο αφιέρωμα στον ιταλικό κινηματογράφο από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Μια εστίαση στα διάφορα στυλ και οράματα του ασιατικού κινηματογράφου, αναδεικνύοντας τις ταινίες των πιο ταλαντούχων φετινών Ασιατών κινηματογραφιστών, καθώς και το έργο των σκηνοθετών που έχουν ήδη καθιερωθεί στον κλάδο.

 

Νέα Ρεύματα (New Currents)

Μια διαγωνιστική ενότητα μεταξύ των πρώτων ή δεύτερων ταινιών των ανερχόμενων Ασιατών κινηματογραφιστών. Η ενότητα απονέμει σε δύο ταινίες το βραβείο New Currents. Όλες οι ταινίες πρέπει να παρουσιάζονται ως παγκόσμια ή διεθνής Πρεμιέρα.

 

Ο Κορεατικός Κινηματογράφος Σήμερα (Korean Cinema Today)

Μια ενότητα που περιλαμβάνει τις πιο σημαντικές και δημοφιλείς κορεατικές ταινίες της χρονιάς, καλύπτοντας ένα ευρύ πεδίο: από εμπορικές υπερπαραγωγές έως art house παραγωγές.

 

Παγκόσμιος Κινηματογράφος (World Cinema)

Μια επιλογή των μη ασιατικών ταινιών μυθοπλασίας της χρονιάς, συμπεριλαμβανομένων των πιο πρόσφατων έργων από γνωστούς κινηματογραφιστές, βραβευμένους σε διεθνή φεστιβάλ.

 

Flash Forward

Μια διαγωνιστική ενότητα μεταξύ των πρώτων ή δεύτερων ταινιών μεγάλου μήκους των μη Ασιατών κινηματογραφιστών που υιοθετούν μια καινοτόμο και πρωτότυπη προσέγγιση του κινηματογραφικού μέσου. Ο νικητής επιλέγεται από το κοινό και του απονέμεται βραβείο κοινού Flash Foward.

 

Ευρυγώνια (Wide Angle)

Ένα τμήμα αφιερωμένο στην προβολή εξαιρετικών ταινιών μικρού μήκους ή και ταινιών ντοκιμαντέρ, που προσφέρουν ανοιχτές κινηματογραφικές απόψεις και ξεχωριστό όραμα.

 

Ανοιχτός Κινηματογράφος (Open Cinema)

Μια επιλογή από νέες,  διεθνώς αναγνωρισμένες ταινίες που συνδυάζουν με ιδανικό τρόπο δημοφιλία και καλλιτεχνική αρτιότητα και με την προβολή τους να γίνεται σε υπαίθριους χώρους.

 

Special Program in Focus

Μια εξειδικευμένη επιλογή ταινιών από αξιόλογους κινηματογραφιστές ή απ’ όσους  εργάζονται σε ένα συγκεκριμένο θέμα.

 

On Screen

Επιλογή και προβολή στις αίθουσες, επεισοδίων πολυαναμενόμενων ή πολύκροτων σειρών που είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα δημοφιλών Video on Demand πλατφορμών (π.χ. Netflix). Πρόκειται για ένα ευφυές πάντρεμα της διανομής της αίθουσας και της διανομής του streaming (φωτογραφία θέματος).

Διαβάστε   Ηellas Filmbox Berlin 2018