Το Πράσινο Βιβλίο: οδηγός επιβίωσης για νέγρους…

1960. O Tony Lip, πορτιέρης από μία Ιταλο-αμερικανική γειτονιά του Bronx, προσλαμβάνεται ως οδηγός του Dr. Don Shirley, ενός παγκοσμίου φήμης αφροαμερικάνου πιανίστα, για να τον συνοδεύσει σε μία περιοδεία από το Manhattan στον βαθύ Αμερικάνικο Νότο. Θα πρέπει να κινηθούν στηριζόμενοι στο «Πράσινο Βιβλίο», που θα τους υποδείξει τα ελάχιστα καταλύματα, εστιατόρια κτλ που ήταν τότε ασφαλή για τους Αφροαμερικανούς. Συναντούν τον ρατσισμό, διάφορους κινδύνους – αλλά και ανθρωπιά και  αναγκάζονται να βάλλουν στην άκρη τις διαφορές τους και να επιβιώσουν σε μία διαδρομή ζωής.

Η ταινία είναι πραγματικά εμπνευσμένη και λαμπερή αν και παρουσιάζει μια αρκετά ζοφερή εικόνα της μισαλλοδοξίας στην Αμερική του 1962, όταν ο διαχωρισμός και άλλες ανοιχτά, ρατσιστικές πολιτικές,  δημιούργησαν όλες τις προϋποθέσεις ώστε το ταξίδι του πλούσιου, μορφωμένου μαύρου άνδρα, να καταλήξει σε μια επικίνδυνη περιπέτεια η οποία θα ήταν θανάσιμη αν δεν υπήρχε ο Tony Lip για να φυλά τα νώτα του. Οι ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών είναι εκπληκτικές, αν και το εκπληκτικότερο είναι ότι στην (πολύ ωραία) σκηνοθεσία βρίσκεται ο Peter Farrelly, ο ένας από τους δύο αδερφούς που συνυπέγραψαν τις ταινίες Ο Ηλίθιος και ο Πανηλίθιος και Κάτι Τρέχει με τη Μαίρη.

Η ταινία είναι υποψήφια για πέντε Χρυσές Σφαίρες: Καλύτερης Ταινίας στην κατηγορία Κωμωδία ή Μιούζικαλ, Καλύτερης Σκηνοθεσίας (Peter Farrelly), Καλύτερου Σεναρίου Nick Vallelonga, Brian Hayes Currie, Peter Farrelly), Α΄ Πρωταγωνιστικού Ρόλου (Viggo Mortensen) και Β΄ Πρωταγωνιστικού Ρόλου (Mahershala Ali).

 

 

 

Το Πράσινο Βιβλίο (Green Book)

Σκηνοθεσία: Peter Farrelly

Ηθοποιοί: Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini,Sebastian Maniscalco, Dimiter D. Marinov,

Διαβάστε   Οι Viggo Mortensen, Colin Farrell και Joel Edgerton σώζουν "Δεκατρείς Ζωές"

P.J. Byrne

Διάρκεια: 130΄

Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στους ελληνικούς κινηματογράφους την Πέμπτη 3 Γενάρη 2019