Σύγχρονο avant-garde σινεμά με Τζιν Σίμπεργκ και Ροκ Χάντσον!..

Μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας, το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, κάνει ξανά πρεμιέρα φέτος. Το 9ο AΑGFF θα διεξαχθεί στις 18-28 Οκτωβρίου 2018 στην Ταινιοθήκη φιλοδοξώντας να αναδείξει τις σύγχρονες τάσεις στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Πιστό στις θεματικές του, με ένα ισχυρό Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, και αφιερώματα σε σπουδαίους avant-garde δημιουργούς (ταυτόχρονα εισάγει και νέες ενότητες), το φετινό φεστιβάλ ιχνηλατεί κινηματογραφικούς δρόμους εκτός πεπατημένης, σύμφωνα με τον σινεφιλικό χαρακτήρα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Στα οκτώ χρόνια ζωής του, το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας έχει πραγματοποιήσει αφιερώματα σε πρωτοπόρους του διεθνούς σινεμά όπως ο Λεός Καράξ, ο Πέδρο Κόστα, ο Χαρούν Φαρόκι αλλά και ο Γιάννης Οικονομίδης. Φέτος σειρά έχει ο underground αμερικανός σκηνοθέτης Μάρκ Ράπαπορτ στον οποίο το φεστιβάλ ετοιμάζει πλήρες αφιέρωμα που θα περιλαμβάνει και την παγκόσμια πρεμιέρα της νέας ταινίας του. Γνωστός κυρίως για τα αντισυμβατικά κινηματογραφικά του δοκίμια «Rock Hudson’s Home Movies» (1992) και «From the Journals of Jean Seberg» (1995), ο Μαρκ Ράπαπορτ σήμερα ζει στο Παρίσι. Είναι η πρώτη φορά που θα παρουσιαστεί εκτενώς η δουλειά του στην Ελλάδα.

Με αφορμή την  επιλογή της Ελευσίνας ως πολιτιστική πρωτεύουσα  για το 2021, η Tαινιοθήκη της Ελλάδος οργανώνει επίσης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, ένα αφιέρωμα στις μυητικές τελετές. Θα προβληθούν: «Η διαθήκη του Ορφέα» του Ζαν Κοκτό, ταινίες της Raymonde Carrasco για τους Ταραχουμάρας, τα «Αναστενάρια» του Βασίλη Μάρου, η «Αντιγόνη» του Πέντρο Γκονζάλες-Ρούμπιο,  το «Yeleen» του Σουλεϊμάν Σισέ, η ταινία «Κλέφτης ή πραγματικότητα» της Αντουανέττας Αγγελίδη και το ντοκιμαντέρ «Αγέλαστος Πέτρα» του Φίλιππου Κουτσαφτή. Το αφιέρωμα επιμελείται η Μαρία Κομνηνού και η Νικόλ Μπρενέζ.

Διαβάστε   Η "ARTWORKS Screenings" παρουσιάζει τις ταινίες μικρού μήκους 15 βραβευμένων Ελλήνων Κινηματογραφιστών