Ο σκηνοθέτης του “Κάιρο Εμπιστευτικό”, Ταρίκ Σαλέχ: Τρεις μέρες πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα, η Αιγυπτιακή Κρατική Ασφάλεια μας έκλεισε!..

Λίγες εβδομάδες πριν την Αιγυπτιακή Επανάσταση, ο Νορέντιν, αξιωματικός της διεφθαρμένης αστυνομίας του Κάιρο, ερευνά το θάνατο μιας νεαρής τραγουδίστριας. Αυτό που αρχικά έμοιαζε με έγκλημα πάθους, φτάνει σε διαπλοκή μέχρι την ελίτ της εξουσίας. Ο Νορέντιν θα σπάσει τους κανόνες για να αποδοθεί δικαιοσύνη, θα έρθει σε σύγκρουση όχι μόνο με το σύστημα αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό.  Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.

Ο σκηνοθέτης Ταρίκ Σαλέχ αναφέρει:

Η ταινία αφορά το Κάιρο. Το παρελθόν και το παρόν που συγκρούονται- τους ανθρώπους που συνθλίβονται στη μέση. Τρεις μέρες πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα, η Αιγυπτιακή Κρατική Ασφάλεια μας έκλεισε. Χρειάστηκε να μεταφέρουμε την παραγωγή στην Καζαμπλάνκα. Ήμουν συντετριμμένος. Μετά σκέφτηκα το Φελίνι και το Amarcord. Οι κάτοικοι της πόλης όπου μεγάλωσε, του Ρίμινι, έπαιρναν όρκο ότι αναγνώριζαν δρόμους και σπίτια στην ταινία. Εκείνος όμως είχε κάνει τα γυρίσματα στην Τσινετσιτά. Μπορούσε να γίνει! Για να αναδημιουργήσεις όμως μια πόλη, πρέπει να πιάσεις την ψυχή της. Ήθελα να αναδημιουργήσω το Κάιρο στη φουτουριστική δυστοπική του δόξα. Υψηλό κοντράστ σε κίτρινο και μαύρο. Δε θέλω να πω μια ιστορία, θέλω να ταξιδέψω το κοινό. Δεν είναι από εκείνα τα ταξίδια που δεν κατεβαίνεις ποτέ από το λεωφορείο- κάνουμε στάσεις, τρώμε το φαγητό, αρρωσταίνουμε από αυτό. Δεν πρόκειται ποτέ για το τι συμβαίνει, αλλά για το πώς.
Ο Νορέντιν είναι ο οδηγός μας- ένας πρίγκηπας της πόλης. Θα σου μάθει την τέχνη της δωροδοκίας, τους κοινωνικούς κώδικες και ποιος είναι ο σωστός τρόπος να απευθύνεσαι στους ανθρώπους. Τα χέρια, η ανταλλαγή του χρήματος, μικρές χειρονομίες. Θα μάθεις την ομορφιά της δύναμης και την ασχήμια της αλήθειας.

Βιογραφικό σκηνοθέτη

Διαβάστε   Sundance Film Festival 2022: Αυτά είναι τα σημαντικότερα βραβεία της φετινής διοργάνωσης

Ο Ταρίκ Σαλέχ γεννήθηκε το 1972 στη Στοκχόλμη. Μαζί με την Κριστίνα Άμπεργκ είναι οι ιδρυτές της εταιρίας παραγωγής Atmo. Η πιο πρόσφατη ταινία του, TOMMY (2014), ήταν ένα θρίλερ με τους Μόα Γκαμέλ, Όλα Ράπας και την Lykke Li. Ο Σάλεχ σκηνοθέτησε το METROPIA (2009, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας) με τις φωνές των Βίνσεντ Γκάλο, Τζούλιετ Λιούις και Στέλλαν Σκάρσγκαρντ. Φέρει την υπογραφή του ως συν-σκηνοθέτης σε πολυβραβευμένα ντοκιμαντέρ όπως το GITMO. Ο Σάλεχ έκανε την παραγωγή για το μουσικό βίντεο I Follow Rivers της Lykke Li, το οποίο έχει σχεδόν 60 εκατομμύρια προβολές στο YouTube.

Φιλμογραφία

2016 | The Nile Hilton Incident- Κάιρο Εμπιστευτικό

2014 | Tommy

2009 | Metropia

2005 | GITMO – New Rules of War

2001 | Sacrificio

 

Φαρές Φαρές

Ο Φαρές είναι Σουηδός ηθοποιός γεννημένος το 1973 στη Βηρυτό του Λιβάνου. Έκανε το ντεμπούτο του το 2000 με τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία Jalla Jalla του Γιόσεφ Φαρές. Η πρώτη του αγγλόφωνη ταινία ήταν το Safe House με το Ντένζελ Γουάσιγκτον το 2012, ενώ ακολούθησε το υποψήφιο για Όσκαρ Zero Dark Thirty την ίδια χρονιά.  Πρόσφατα εμφανίστηκε στα τηλεοπτικά Tyrant και Child 44 και στον κινηματογράφο στο Κοινόβιο (The Commune) του Τόμας Βίντερμπεργκ και Rogue One: A star wars story.

 

ΚΑΪΡΟ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ-THE NILE HILTON INCIDENT

 

του Ταρίκ Σαλέχ με τους Φαρές Φαρές, Μαρί Μαλέκ, Γιάσερ Αλί Μάχερ

 

Μέγα Βραβείο Επιτροπής στο Φεστιβάλ Sundance

 

Διάρκεια: 106’

 

Ημερομηνία κυκλοφορίας στους κινηματογράφους: 26 Οκτωβρίου