Ο Δικός της Πόλεμος

Η Μαρί Κόλβιν (Ρόζαμουντ Πάικ) είναι μία από τις πιο αναγνωρισμένες πολεμικές ανταποκρίτριες της εποχής μας. Το επαναστατικό και ατρόμητο πνεύμα της την τοποθετεί πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης αφού στόχος της είναι να δίνει φωνή στους αδύναμους, θυσιάζοντας ακόμα και την προσωπική της ζωή. Η αποστολή της να δείξει με κάθε κόστος την πραγματική φρίκη του πολέμου μαζί με τον διάσημο φωτογράφο Πολ Κονρόι (Τζέιμι Ντόρναν) τους οδηγεί στην πιο επικίνδυνη αποστολή της ζωής τους, στην πολιορκούμενη πόλη Χομς της Συρίας. Βασισμένη στη συναρπαστική ζωή της βετεράνου πολεμικής ανταποκρίτριας των Sunday Times Μαρί Κόλβιν και με τη σκηνοθετική υπογραφή του σκηνοθέτη Μάθιου Χάινεμαν.

Μαρί Κόλβιν &  Μάθιου Χάινεμαν

«Η ταινία είναι ένα ψυχογράφημα της Μαρί Κόλβιν, της εμβληματικής πολεμικής ανταποκρίτριας των Sunday Times. Ακολουθούμε τα τελευταία 10 χρόνια της ζωής της στην πρώτη γραμμή της εμπόλεμης ζώνης στη Σρι Λάνκα, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στη Συρία. Η έμπνευση για την ταινία ήρθε από το άρθρο της Μαρί Μπρένερ στο Vanity Fair με τίτλο “Ο Πόλεμος της Μαρί Κόλβιν”. Για εμένα ήταν φοβερή εμπειρία. Νιώθω ένα περίεργο δέσιμο μαζί της και θέλησα να εστιάσω στην ανθρώπινη πλευρά της. Η μητέρα μου είναι δημοσιογράφος και μεγάλωσα περιτριγυρισμένος από δυναμικές γυναίκες, κι έτσι είναι τιμή μου να πω την ιστορία της Μαρί», λέει ο σκηνοθέτης Μάθιου Χάινεμαν, που κάνει το δυναμικό ντεμπούτο του στο αφηγηματικό σινεμά, αφού προέρχεται από τον χώρο των ντοκιμαντέρ (υποψήφιος για Όσκαρ με το ντοκιμαντέρ «Η Γη των Καρτέλ», 2015).

Ρόζαμουντ Πάικ & Τζέιμι Ντόρναν

Ο Χάινεμαν σχεδόν δεν πρόλαβε να κάνει κάστινγκ για τον ρόλο της Μαρί Κόλβιν αφού η Ρόζαμουντ Πάικ (Το Κορίτσι που Εξαφανίστηκε, Βηρυτός) τον προσέγγισε πρώτη μόλις έμαθε για τα σχέδιά του. «Ήξερα ότι ο Μάθιου είναι εξαιρετικός στο είδος του. Κατάφερα να δω το ντοκιμαντέρ του “Η Πόλη των Φαντασμάτων” πριν κυκλοφορήσει και εντυπωσιάστηκα από τον τρόπο που καταγράφει την αλήθεια. Σκέφτηκα ότι θέλω να κάνω μια ταινία με αυτόν τον τύπο. Έπρεπε να τον πείσω. Δεν μοιάζω πολύ με την Μαρί, είμαι αρκετά νεότερη, δεν είμαι Αμερικανίδα. Όλα ήταν εναντίον μου αλλά το ήθελα πολύ. Μπήκε στην ψυχή μου μόλις διάβασα αυτό το άρθρο, χωρίς να ξέρω το γιατί. Δεν είμαι τόσο αποφασιστική και ατρόμητη όσο εκείνη, αλλά καταλαβαίνω πώς είναι να έχεις ένα επάγγελμα που σε βγάζει από την καθημερινή σου ζωή και σε ξαναπετάει ξαφνικά πίσω», δηλώνει η πρωταγωνίστρια Ρόζαμουντ Πάικ. «Η Ρόζαμουντ έχει την επιμονή της Μαρί. Πάλεψε γι’ αυτόν τον ρόλο και τα κατάφερε. Μελέτησε πολύ τον χαρακτήρα της, τις κινήσεις της και κάθε λεπτομέρεια. Ήξερα από την πρώτη στιγμή ότι την ήθελα για τον ρόλο της Μαρί», αναφέρει ο σκηνοθέτης.

Διαβάστε   Ο Γουίλ Σμιθ είναι ο... Gemini Man

Εξίσου σημαντικός ρόλος είναι κι εκείνος του Πολ Κονρόι, του Βρετανού στρατιώτη που έγινε φωτορεπόρτερ και ήταν στο πλευρό της Μαρί στις περισσότερες περιπέτειές της, τον οποίο στην ταινία ενσαρκώνει ο Τζέιμι Ντόρναν (Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι, The Fall). Όπως για την Πάικ, έτσι και για τον Ντόρναν την απόφασή του σφράγισε η συμμετοχή του Χάινεμαν στην ταινία. «Ο κύριος στόχος του Μάθιου είναι να πει την αλήθεια. Αυτό δεν συμβαίνει συχνά στον κινηματογράφο και είναι πολύ ενθαρρυντικό να υπάρχει κάποιος που τιμά την αλήθεια αντί να ωραιοποιεί μια ιστορία και να δίνει τη χολιγουντιανή πλευρά της», σχολιάζει ο Τζέιμι Ντόρναν.

Το καστ πλαισιώνουν δύο χαρισματικοί ηθοποιοί που υποδύονται δύο σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή της Μαρί Κόλβιν: ο Τομ Χολάντερ (Περηφάνια και Προκατάληψη,  Bohemian Rhapsody) στον ρόλο του αρχισυντάκτη των Sunday Times Σον Ράιαν, και ο υποψήφιος για Όσκαρ Στάνλει Τούτσι (Spotlight: Όλα στο Φως, Παραδεισένια Oστά) που υποδύεται τον σύντροφό της κατά τα τελευταία χρόνια της σύντομης ζωής της.

Η μεταμόρφωση

Η Ρόζαμουντ Πάικ χρειάστηκε επαγγελματική βοήθεια για την απόδοση της κίνησης και του λόγου της Μαρί Κόλβιν. «Ήξερα ότι πρέπει να βγω από το σώμα μου για τον ρόλο. Η Μαρί είχε μια πολύ συγκεκριμένη κίνηση και στάση. Το ενδιαφέρον είναι ότι συρρικνώθηκα κατά 1,5 εκατοστό από την προσπάθειά μου να τη μιμηθώ ρεαλιστικά», δηλώνει η Πάικ και συνεχίζει: «Η Μαρί έχει επίσης μια ξεχωριστή φωνή και προφέρει πολύ δυναμικά κάθε της λέξη. Ήταν σπουδαία αφηγήτρια». Σύμφωνα μάλιστα με τον Σον Ράιαν, η Πάικ κατάφερε να μιμηθεί την Κόλβιν τόσο πιστά που όταν την άκουσε πρώτη φορά στα γυρίσματα ανατρίχιασε.

Διαβάστε   "Φάννυ και ο Αλέξανδρος": Η αυτοβιογραφική ταινία - σταθμός του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν για τους καταναγκασμούς και τις επιβολές του εκκλησιαστικού πουριτανισμού

Για τον Τζέιμι Ντόρναν η μίμηση ήταν πιο εύκολη αλλά εξίσου απαιτητική. Για καλή του τύχη, ο Πολ Κονρόι ήταν παρών στα γυρίσματα και του πρόσφερε τη βοήθειά του απλόχερα. Τον βοήθησε μάλιστα και στα τεχνικά στοιχεία του χαρακτήρα, όπως στον τρόπο που πρέπει να κρατάει την κάμερα, αν και, όπως δηλώνει ο Ντόρναν, έχει εμπειρία, αφού ασχολείται με τη φωτογραφία πολλά χρόνια, ωστόσο όχι με την ψηφιακή. «Παρατήρησα ότι στην αρχή ο Ντόρναν ήταν πολύ ευγενικός και μαζεμένος. Του εξήγησα πως όταν είσαι στην πρώτη γραμμή της μάχης δεν χωράνε ευγένειες. Του έδωσα επίσης κάποιες δικές μου κάμερες που είχα χρησιμοποιήσει στη Λιβύη και το μπουφάν που φορούσα όταν με πυροβόλησαν τη μέρα που έχασε τη ζωή της η Μαρί. Στη Ρόζα έδωσα τον αναπτήρα της Μαρί. Έβλεπα στα γυρίσματα τους πραγματικούς μας διαλόγους και συνειδητοποίησα πόσο πολύ μου λείπει η Μαρί», λέει συγκινημένος ο Κονρόι.

Τα γυρίσματα

Η Λιβύη συγκέντρωσε όλα τα χαρακτηριστικά που έψαχνε η παραγωγή της ταινίας για τα γυρίσματα, καθώς πρόσφερε διαφορετικές μεταξύ τους τοποθεσίες που μπορούσαν να αναπαραστήσουν τις διάφορες χώρες που απεικονίζονται στην ταινία. Το παρελθόν του Χάινεμαν στο είδος του ντοκιμαντέρ βοήθησε τη διαδικασία των γυρισμάτων, καθώς είχε μια πολύ ξεκάθαρη εικόνα τού πώς ήθελε να μοιάζουν τα σκηνικά και η ατμόσφαιρα.

Ο Τζέιμι Ντόρναν θυμάται μια μέρα γυρισμάτων: «Δεν ήταν εύκολη μέρα. Ήμασταν αντιμέτωποι με φρικτές καταστάσεις, τον Γολγοθά των αθώων ανθρώπων λόγω απολυταρχικών καθεστώτων. Πολλοί από τους κομπάρσους ήταν όντως Σύριοι πρόσφυγες. Τους άκουγες να κλαίνε γιατί ξαναζούσαν το παρεθλόν τους σε κάθε σκηνή». Όταν ήρθε η ώρα να γυρίσουν την τελευταία σκηνή της ταινίας, ο Χάινεμαν κράτησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Μαρί και όλων των αθώων που χάνουν καθημερινά τη ζωή τους. Μάλιστα, μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές του κινηματογραφικού ταξιδιού τους, ήταν όταν ένας stuntman και ένας κομπάρσος τον πλησίασαν με δάκρυα στα μάτια και τον ευχαρίστησαν που έκανε αυτή την ταινία.

Διαβάστε   Δεν δίνω δεκάρα για τη ζωή του εγγονού μου...

 

Ο Δικός της Πόλεμος (A Private War)

Σκηνοθεσία: Μάθιου Χάινεμαν

Ηθοποιοί: Ρόζαμουντ Πάικ, Τζέιμι Ντόρναν, Στάνλεϊ Τούτσι, Τομ Χολάντερ

Διάρκεια: 110′

Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στους ελληνικούς κινηματογράφους την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018