Μια εξαιρετική “Περίπτωση Συνείδησης” από το Ιράν

Ένας ευυπόληπτος ιατροδικαστής εμπλέκεται σε ένα τροχαίο, όπου τραυματίζεται ένα οχτάχρονο αγοράκι. Ο άνδρας προτίθεται να πληρώσει αποζημίωση στον πατέρα του παιδιού και να το μεταφέρει στο νοσοκομείο, αλλά εις μάτην. Το άλλο πρωί, βρίσκει στο νοσοκομείο το πτώμα του αγοριού που έχει μεταφερθεί εκεί για αυτοψία, αλλά η πρώτη γνωμάτευση δείχνει θάνατο από δηλητηρίαση. Ένα εκλεκτό δείγμα του κινηματογράφου των ηθικών διλημμάτων, “μπολιασμένο” με την ιρανική κινηματογραφική παράδοση της ενδελεχούς μελέτης χαρακτήρων, μια ελεγεία για τους ανθρώπους που ονειρευόμασταν να γίνουμε, κι όμως θάψαμε μέσα μας.

Σημείωμα του σκηνοθέτη

Διάβασα ένα απόσπασμα από τον Rolf Dobelli που έλεγε, «Αυτοί που είναι τολμηροί και γενναίοι σκοτώθηκαν πριν να μεταφέρουν το γονίδιό τους στις επόμενες γενιές. Οι άλλοι, δηλαδή οι δειλοί και οι ευσεβείς, επέζησαν. Είμαστε οι απόγονοί τους». Έχουμε παράξενες εικόνες των δειλών στο μυαλό μας, αλλά στην πραγματικότητα είναι ακριβώς όπως εμείς. Ίσως είναι και η ανατύπωση της συμπεριφοράς μας. Τη σκληρή συμπεριφορά που έχουμε δικαιολογήσει στο όνομα της σοφίας. Πόσες φορές μέχρι στιγμής ο φόβος και η αδυναμία μας να εκφράσουμε την απλή αλήθεια έχει προκαλέσει μια μεγάλη καταστροφή στη ζωή των άλλων; Δεν ξέρω τι θα έκανα εάν ήμουν στη θέση του γιατρού πρωταγωνιστή της ταινίας μου, αλλά θυμάμαι πολύ πιο απλά πράγματα από τον εαυτό μου, όταν ξεπέρασα τους φόβους και τις αμφιβολίες μου με σύνεση. Αυτή η ταινία θα μπορούσε να είναι μια ελεγεία στον τάφο ενός ανθρώπου που ονειρευόμουν να είμαι αυτός όσο ζούσε. “

Λίγα λόγια για τον Βαΐντ Τζαλιλβάντ

Ο Βαΐντ Τζαλιλβάντ γεννήθηκε στην Τεχεράνη το 1976. Σπούδασε σκηνοθεσία θεάτρου στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης και ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός θεάτρου. Έκανε το ντεμπούτο στη σκηνή του όταν ήταν μόλις 15 ετών. Το 1996 ξεκίνησε να εργάζεται για την Ιρανική Κρατική Τηλεόραση ως μοντέρ και έπειτα ως τηλεοπτικός σκηνοθέτης. Αργότερα, σκηνοθέτησε περισσότερα από 30 ντοκιμαντέρ. Το Wednesday, May 9, η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, κέρδισε το Βραβείο FIPRESCI, το Βραβείο «Προαγωγής Διαθρησκευτικού Διαλόγου» Interfilm του τμήματος «Orizzonti» στο Διεθνές Φεστιβάλ της Βενετίας, και πολλά ακόμη διεθνή βραβεία.

Διαβάστε   Ο κινηματογραφικός "Άμλετ" του Γκριγκόρι Κοζίντσεφ σε ψηφιακά αποκατεστημένη επανέκδοση

Το αριστούργημα του Βαΐντ Τζαλιλβάντ Περίπτωση Συνείδησης αποτελεί τη φετινή πρόταση του Ιράν για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, ενώ έχει αποσπάσει και δύο βραβεία στο Φεστιβάλ Βενετίας (Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας), Αργυρό Αλέξανδρο & το Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

 

Περίπτωση Συνείδησης (No Date, No Signature)

Σκηνοθεσία: Βαΐντ Τζαλιλβάντ

Ηθοποιοί: Ναβίντ Μοχαμαντζάντεχ, Αμίρ Αγκά’ι, Χεντιγιέ Τεχράν

Διάρκεια: 104΄

Η ταινία θα προβάλλεται στους κινηματογράφους “Άστυ” και “Πτί Παλαί” από την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018