Αλονζανφαν: ο πολιτικός ουμανισμός στο σινεμά

 Η αριστουργηματική ταινία Αλονζανφαν των αδελφών Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι, είναι ένα ένα έργο σταθμός για το παγκόσμιο σινεμά. Μια από τις σημαντικότερες ταινίες του πολιτικού κινηματογράφου και σίγουρα ένα έργο – σταθμός για την δεκαετία του ΄70, με τους Μαρτσέλο Μαστρογιάννι, Μίμσι Φάρμερ, Λάουρα Μπέτι και την αξεπέραστη μουσική του Έννιο Μορρικόνε, που ντύνει, αγκαλιάζει και συντροφεύει τον Φλούβιο σε όλες του της μεταπτώσεις· μουσική που χωρίς την οποία η ταινία θα είχε παραμείνει ημιτελής.

Η αριστουργηματική ταινία των αδελφών Ταβιάνι, που διεύρυνε το θέμα της επαναστατικής ουτοπίας, της αυτοθυσίας και του ευδαιμονισμού,  είναι μια κινηματογραφική σύνθεση κρυστάλλινης μουσικότητας, όπου συνυπάρχουν ο εστετισμός και η απλότητα.

Σε ρεσιτάλ ερμηνείας ο Μαρτσέλο Μαστρογιάννι. Ο επαναστάτης είναι ένας ονειροπόλος, αυτό που θέλει να φέρει σε πέρας με τις πράξεις του, είναι η εγκατάσταση του ονείρου στη γη. Ακόμα και η αποτυχία δεν τον πτοεί αφού αυτό που έχει σημασία για τους Ταβιάνι είναι το όραμα. Ένα όραμα που παραμένει –και πρέπει να παραμείνει- ανέγγιχτο ακόμα και μετά τη συντριβή του.

 

 Ιταλία 1974 – Διάρκεια 115΄ – Έγχρωμη

 

Σκηνοθεσία: Πάολο και Βιττόριο Ταβιάνι

Σενάριο: Πάολο και Βιττόριο Ταβιάνι

Πρωταγωνιστούν: Μαρτσέλο Μαστρογιάννι, Λέα Μασάρι, Μίμσι Φάρμερ, Λάουρα Μπέτι, Σταύρος Τορνές, Claudio Cassinelli, Benjamin Lev, Renato De Carmine, Biagio Pelligra, Stanko Molnar, Luisa De Santis, Michael Berger, Raul Cabrera, Alderice Casali, Roberto Frau, Cirylle Spiga, Ermanno Taviani κ.α

Μουσική: Έννιο Μορρικόνε

Φωτογραφία: Giuseppe Ruzzolini

 

*Η ταινία θα επανακυκλοφορήσει στις 31 Αυγούστου

 

Διαβάστε   Γαλλικές μελωδίες από τον Ιταλό μαέστρο Έννιο Μορρικόνε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας