Έρχεται τη νύχτα

Του Νίκου Αρτινού
Σε μια απροσδιόριστη εποχή στο άμεσο μέλλον, μια  μυστηριώδη ασθένεια έχει-σχεδόν-εξαφανίσει την ανθρωπότητα. Ένας άντρας με την οικογένεια του έχουν βρει την ασφάλεια σε ένα απομονωμένο σπίτι. Η ησυχία τους θα δοκιμαστεί όταν φτάσει στο σπίτι μια απεγνωσμένη νεαρή οικογένεια που αναζητά καταφύγιο.

Καλοδεχούμενο κλειστοφοβικό σασπένς ψυχολογικού τρόμου και φρίκης σε μια ιστορία, η οποία βασίζει την συνεχώς εντεινόμενη αγωνία στην απειλή μιας πανδημίας, η οποία οδηγεί τους ασθενείς σε τραγικό θάνατο, αφού πρώτα τους μετατρέψει σε άβουλες τρομακτικές ζόμπι φιγούρες. Η κλειστοφοβική ατμόσφαιρα αγωνίας πολλαπλασιάζεται από την αρχέγονη ανάγκη των ανθρώπων να προστατέψουν το πρωτοκύτταρο της κοινωνίας, την οικογένεια. Η ιστορία θέτει ηθικά διλήμματα, αφού η επιβίωση και η προστασία μιας των μελών της μιας οικογένειας, επιβάλλει το ξεκλήρισμα των μελών μιας άλλης οικογένειας. Σ’ αυτή τη περίπτωση, η ηθική πάει περίπατο, και η κοινωνία πάει κατά διαόλου, αφού η μία και μόνη οικογένεια που επιβιώνει στο τέλος, οδηγείται-κι αυτή-με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό της.

Ο Τρέι Έντουαρντ Σουλτς δημιουργεί ένα ωραίο θρίλερ αγωνίας εστιάζοντας στους χαρακτήρες και στον τρόπο με τον οποίο αυτοί αντιδρούν σε δύσκολες και απίθανες καταστάσεις. Δεν κάνει κάτι καινούριο. Ούτε πρωτότυπο. Το κάνει όμως καλά, υιοθετώντας τα γνωρίσματα του ανεξάρτητου αμερικάνικου σινεμά σε συνδυασμό με την αισθητική του «μουντού» βορειοευρωπαϊκού κινηματογράφου.  Στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε δει ανάλογες, καλύτερες προσπάθειες (αριστουργηματικές, θα έλεγα!), όπως το φιλμ Hidden (2015) των Αφων Ντάφερ με τους Αλεξάντρ Σκαρσγκαντ και Άντρια Ράιζμπορο.

Ο Τρέι Έντουαρντ Σουλτς έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο με το πολυβραβευμένο KRISHA. Η ταινία έκανε πρεμιέρα το 2015 στο φεστιβάλ South by Southwest όπου απέσπασε το Βραβείο Κοινού και το Μέγα Βραβείο της Επιτροπής. Η ταινία προβλήθηκε σε αμέτρητα φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων την Εβδομάδα Κριτικής στις Κάννες, ενώ κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους των ΗΠΑ με μεγάλη επιτυχία το Μάρτιο του 2016.

Διαβάστε   "Ο Θεός και ο Διάβολος στη Χώρα του Ήλιου": μια αισθητική για την πείνα...

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΗ ΝΥΧΤΑ-IT COMES AT NIGHT

του Τρέι Έντουαρντ Σουλτς

Τζόελ Έντγκερτον, Κρίστοφερ Άμποτ, Καρμέν Ετζόγκο, Ράιλι Κίου, Κέλβιν Χάρισον Τζ.

Διάρκεια: 91’

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 7 Σεπτεμβρίου 2017