Ξεκινά το Hellas Filmbox Berlin 2018

Tο Hellas Filmbox Berlin 2018 σηκώνει αυλαία, την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018 στις 19.00 με ένα πολύπλευρο καλλιτεχνικό event που, πέρα από την προβολή short ταινιών και αποσπασμάτων, θα περιλαμβάνει μικρές ομιλίες, διαδραστικές παρουσιάσεις από τους προγραμματιστές και τους καλεσμένους, μουσικά δρώμενα, performances και σκετς.

Πριν από την έναρξη, στον ίδιο χώρο του Urban Spree θα γίνουν και τα εγκαίνια της ομαδικής εικαστικής έκθεσης 13 Ελληνων καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται μόνιμα στο Βερολίνο, από τον γνωστό δημοσιογράφο και συγγραφέα Gernot Wolfram. Οι καλλιτέχνες είναι οι Χρήστος Μπουρονίκος, Διονύσης Καβαλλιεράτος, Αlexander Di Vassos, Δημήτρης Τζαμουράνης, Διαμαντής Σωτηρόπουλος, Κώστας Σταμούλης, Φίλιππος Καβακάς, The Krank, Abetz & Drescher, Αχιλλέας Γκατσόπουλος, Λία Καζάκου και Σήφης Λυκάκης. Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφία, γλυπτά, ζωγραφική, video art και video installations. Οι επισκέπτες θα έχουν πρόσβαση στο Greek Market με ελληνικά προϊόντα, Food truck και Café Shop.

To opening event θα περιλαμβάνει μικρές παρουσιάσεις των προγραμμάτων από τους προγραμματιστές Ιωάννα Κρυωνά, Δημήτρη Αργυρίου,Γιάννα Σαρρή, Sandra von Ruffin, Αστέρη Κούτουλα και μικρές συζητήσεις τους με κάποιον από τους καλεσμένους που συμμετέχουν στα προγράμματα. Οι μικρές αυτές διαδράσεις θα λειτουργούν σαν teasers για τις εκδηλώσεις που πρόκειται να ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες, ενώ ένα θέμα που θα αναδύεται είναι οι ελληνογερμανικές σχέσεις.  Ακόμη, θα υπάρξουν ολιγολεπτες προβολές, τοποθετήσεις από σκηνοθέτες, ηθοποιούς και καλλιτέχνες. Παρόντες θα είναι, μεταξύ πολλών άλλων, οι Αλέξανδρος Βούλγαρης, Vicky Leandros, Γιάννης Σακαρίδης, Elisa Simantke, Andre Hennicke, Friedrich Lichtenstein, Okkan Bayülgen, εκπρόσωποι της ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο και της τοπικής Αυτοδιοίκησης του κρατιδίου του Βερολίνου.

Μετά την ολοκλήρωση του εναρκτήριου event θα γίνει συναυλία από το γκρουπ των  Gagjo Dilo. Οι Gadjo Dilo έγιναν γνωστοί συνδυάζοντας την ελληνική μουσική των 50’s και 60’s με αυτή του θρυλικού Ρομά swing κιθαρίστα Django Reinhardt. Συνδυάζοντας με μοναδικό τρόπο αυτές τις δύο μουσικές επιρροές, πειραματίζονται σε ποικίλλα jazz ακούσματα και συνθέτουν τις δικές τους μουσικές δημιουργώντας ένα εντελώς δικό τους μουσικό genre, το Manouche de Grec. Tα live τους είναι διάσημα και αναδίδουν ένα άρωμα της παλαιάς Ελλάδας συνδυασμένο με την παράδοση της gypsy jazz, ενώ παράλληλα ακολουθούν τα αμερικάνικα jazz standard ερμηνεύοντας συχνά γαλλικά τραγούδια του Μεσοπολέμου. Προσκαλούν το κοινό πάντα να χορέψει και να τραγουδήσει. Το δεύτερο στούντιο άλμπουμ τους έχει τον τίτλο «Manouche De Grec Vol II» και περιλαμβάνει το διάσημο κομμάτι «Που’σαι Θανάση;» που τραγουδούν παρέα μετον Tonino Carotone. Tην συναυλία θα ακολουθήσει DJ Set DENITE (Redlight Music) “Special Slow-beat Set”.

Διαβάστε   Η Θεσσαλονίκη τιμώμενη πόλη στις «Ευρωπαϊκές Μέρες Πολιτισμού» στο Βερολίνο

Oι θεατές μπορούν να παρευρεθούν στο Opening Event με ένα εισιτήριο. Η προπώληση ξεκίνησε μέσα από το homepage του φεστιβάλ www.hellasfilmbox.de και το link https://goo.gl/YrFk5z