Εγκαίνια Έκθεσης “Τέχνη και Αντίσταση-Δημήτρης Οικονομίδης”

Στο  Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας, εγκαινιάζεται την  Παρασκευή 20 Οκτώβρη στις 7.30 μ.μ. η  έκθεση «Τέχνη και Αντίσταση -Δημήτρης Οικονομίδης», ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας και ο Μ.Ε. Σύλλογος Καρυωτών Λάρισας και Περιχώρων «ΖΕΥΣ» συνδιοργανώνουν έκθεση έργων του ΕΑΜίτη εικαστικού Δημήτρη Οικονομίδη.
Ο Δημήτρης (Μήτσος ) Οικονομίδης Γεννήθηκε το 1913 στην Καρυά Ολύμπου , Σε ηλικία 17 ετών βρέθηκε στη Λάρισα όπου δούλευε σαν υπάλληλος σε ξενοδοχείο. Με την πρώτη ευκαιρία πήγε στην Αθήνα και εργάστηκε σε περίπτερο ενώ συγχρόνως παρακολουθούσε μαθήματα επιπλοποιού και μαθήματα στη νυχτερινή σχολή ARTE-STYLE σχέδιο.
Το 1932 επιστρέφει στην Καρυά όπου εργάζεται σαν επιπλοποιός.Aναλαμβάνει να διακοσμήσει με τοιχογραφίες την οικία του Ελληνοαμερικανού Λευτέρη Καβαρατζή στην Καρυά και  την εικονογραφία του τέμπλου του ναού της Ευαγγελιστρίας της Ροδιάς Τυρνάβου. Παρακολουθεί μαθήματα βοηθού αρχιτέκτονα με αλληλογραφία. Την ίδια περίοδο φιλοτεχνεί εικόνες της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου Καρυάς.
Το 1940 δίνει εξετάσεις στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και ανάμεσα σε 150 υποψήφιους πέρασε τρίτος.
 Με την κήρυξη του πολέμου το 1940 πηγαίνει στρατιώτης στο Αλβανικό μέτωπο. Μετά το τέλος του πολέμου επιστρέφει στην Αθήνα για να συνεχίσει τις σπουδές του. Η πείνα του ’41 στην Αθήνα θερίζει. Γυρίζει ξανά στην Καρυά στην οποία εντάσσεται στον εφεδρικό ΕΛΑΣ στην αντίσταση.
Το 1942 δουλεύει μαζί με τον Δημ. Κατσικογιάννη στο σχολείο του χωριού κάνοντας αφίσες, χαρακτικά, σφραγίδες και γενικότερα υλικό με θέματα ενάντια στους κατακτητές.
Με το κάψιμο της Καρυάς στις 20-4-1943 ο Δημ. Οικονομίδης εντάσσεται στο αρχηγείο Αγράφων του ΕΛΑΣ στο οποίο υπηρέτησε έως στην απελευθέρωση.
Με την απελευθέρωση ο Οικονομίδης μαζί με τον Κατσικογιάννη μένουν στη Λάρισα και ζωγραφίζουν θέματα από την κατοχή. Το χειμώνα του 1946 επιστρέφει στην Αθήνα και συνεχίζει τις σπουδές του έως τον Ιούνιο του 1947 που πήρε το πτυχίο του. Παράλληλα το 1946 παντρεύεται με την Κατερίνα Γκόλτσου.
Όλο αυτό το διάστημα οι στερήσεις, οι κακουχίες οι κατατρεγμοί και η φασιστική τρομοκρατία είχαν σαν αποτέλεσμα να κλονιστεί η υγεία του. Τον Ιανουάριο του 1951 αρρώστησε από υγρά πλευρίτιδα και μετά από 4 μήνες πέθανε στις 13-5-1951 από μυοκαρδίτιδα,σε ηλικία 37 χρονών .
    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πλαισιώσει η χορωδία του 5ου Γυμνασίου Λάρισας με τραγούδια της κατοχής. Την επιμέλεια-οργάνωση έχουν, η μουσικός κ. Μωυσιάδου Εύα και η μαθηματικός του σχολείου κ. Μπρούζα Έφη. Ο Φυσικός κ. Λεκάκης Γιάννης που θα τραγουδήσει μαντινάδες εμπνευσμένες από τους αγώνες του λαού μας .